Teroristi ne smeju da nabave nuklearno oružje

0

Šef Bele kuće je, uoči nuklearnog samita u Vašingtonu, rekao da učesnici skupa treba da se usredsrede na suzbijanje te opasnosti, preneo je Glas Amerike.

 

Teroristi se ne bi dvoumili da upotrebe nuklearno oružje: Barak Obama
 

"Ukoliko bi se dogodila eksplozija u Njujorku ili Londonu ili Johanesburgu, ekonomske i političke posledice bile bi katastrofalne. A, znamo da organizacije poput Al Kaide nastoje da se domognu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje i da se ne bi libile da ga upotrebe", upozorio je on.

Na samit, koji počinje danas, nisu pozvani Iran i Severna Koreja zato što, prema mišljenju Vašingtona, krše Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja. Pozivnicu nije dobila ni Sirija, kojoj Amerika takođe pripisuje nuklearne ambicije.

Na najvećem skupu svetskih lidera u SAD u poslednjih nekoliko decenija okupiće se predstavnici nuklearnih sila poput Indije, Kine i Pakistana.

Izrael će na samitu predstavljati potpredsednik vlade – premijer Benjamin Netanijahu je odustao od putovanja u Vašington pošto, navodno, strahuje da bi Turska i Egipat mogli da pokrenu pitanje izraelskog nuklearnog arsenala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here