EPA
Terorizam u Australiji

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Karen Ednrjuz iznela je zabrinjavajuće tvrdnje da se Australija suočava sa pojačanom pretnjom terorizma tokom pandemije.

Kako je rekla u emisiji “Sunrise” na Kanalu 7 opasnost od napada je porasla tokom dugih perioda zaključavanja, pošto su potencijalni ekstremisti radikalizovani putem takozvanog “mračnog interneta”, na kojem se se više propagiraju ideje ideološki i religijski motivisanog ekstremizma.

– Naše državne agencije imaju kredibilne obaveštajne podatke koji govore da postoje pojedinci i grupe koji nameravaju i imaju kapacitet da izvrše teroristički napad u Australiji – rekla je Karen Endrjuz.

Ona je naglasila da od početka pandemije ljudi provode daleko više vremena kod kuće, a samim tim i na internetu. Kako je rekla, mnogi na mreži gledaju i čitaju stvari koje ne bi trebalo.

– To je dovelo do povećane radikalizacije pojedinaca. Zato ne smemo da zanemarimo pretnju terorizma i ono što mogu da kažem jeste da je Saveza vlada svesna te opasnosti. Moramo u svakom trenutku da budemo sigurni da činimo sve što je u našoj moći da obaveštajne agencije i službe za sprovođenje zakona imaju sve neophodne resurse na raspolaganju. Takođe, celokupnoj australijskoj javnosti moramo jasno staviti do znanja da pretnja terorizma nije prošla, već i dalje postoji – rekla je ministarka.

Karen Endrjuz je rekla i da su australijekse obaveštajne službe među najboljima na svetu i da čine sve što je u njihovoj moći da garantuju bezbednost svim stanovnicima Australije.

Od 2014. godine i terorističkog napada u kafiu na Marin Plejsu u Sidneju, pretnja terorizma se u Australiji smatra za “verovatnu”.

Ministarka Endrjuz je zbog ovakvih obaveštajnih informacija zatražila sastanak sa liderima australijskih država i teritorija, kako bi se postavili zajednički okviri za stalnu pretnu terorizma u Australiji.

Stručnjaci za nacionalnu bezbednost i stratešku politiku podržavaju ovaj korak Ministarstva, navodeći da je najvažnije da sve juriskidkcije sarađuju na tom planu, s obzirom na to da u Australiji pojedinačne države i teritorije upravljaju i policijskim službama i zatvorskim sistemima.

Stručnjaci ukazuju i na opasnost da bi Avganistan pod kontrolom Talibana mogao ponovo da postane utočište za terorističke organizacije. Samim tim, njihov uticaj na radikalizovane osobe u Australiji putem raznih ekstremističkih sajtova mogao bi da bude izuzetno opasan.

Hapšenje u Orindžu

Prošle sedmice je u Orindžu, u unurtrašnjosti NSW, uhapšen muškarac u čijoj kući je pronađena nacistička zastava sa svastikom i planovi za proizvodnju 3D pištolja.

Zastava je zajedno sa mapom Novog Južnog Velsa bila okačena na zidu spavaće sobe uhapšenog. Sumnja da je reč o sledbeniku ekstremističke ideologije pojavila se kada su carinici u paketu koji je bio upućen uhapšenom iz inostranstva pronašla delove za 3D pištolj.

Takođe, u njegovom telefonu pronađena su uputstva za sklapanje oružja. Ova vrsta vatrenog oružja je zakonom zabranjena u Novom Južnom Velsu i za njeno posedovanje zaprećena je kazna do 14 godina zatvora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here