EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je trebalo da bude izabrana nova vlada, pomerena je na 24. novembar jer su četvorica poslanika pozitivna na koronavirus.

Međutim, pored ovih muka mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić suočio se s novim problemom. Advokat Nikola Terzić ga je obavestio da povlači kandidaturu za ministra policije, navodeći da je to prihvatio kao vanstranačka ličnost, zato što je Krivokapić oličenje poštenja i pravičnosti, ali i verujući da će svi koji su na istoj strani imati razumevanje. Umesto toga, kaže Terzić, navođeno je da je on predstavnik medijskih tajkuna i finansijskih oligarha, iako nije upoznao većinu tih koji neki iz “nove većine” pominju.

O ljudima koji iza kulisa formiraju vlast govorio je jedan od lidera “nove većine” Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta. Kazao je da sveštenik SPC Gojko Perović, Vlado Božović i novinari i izdavači Miško Perović i Željko Ivanović za premijera postavljaju osobu pogodnu za upravljanje i manipulisanje i daju mu spisak “ministara”.

– Osnovni kriterijum za člana ovakve vlade je poslušnost i odanost vladarima iz senke – rekao je Medojević medijima i ocenio da Krivokapićeva vlada neće dirati Đukanovića i njegov sistem.

“Treba se uzdržati nepotrebnih, medijskih i kuloarskih napada na predložene ličnosti u vladi”. poručio je na Tviteru Marko Milačić, jedan od lidera vladajuće koalicije.

Tim povodom oglasio se i čelnik pobedničkog saveza iz DF Andrija Mandić i pokušao da spusti loptu porukom da je najvažnije da DPS Mila Đukanovića, koji je u sprezi s kriminalom i korupcijom, bude demontiran i počne da se urušava.

– Situacija je vrlo komplikovana – tumači za “Vesti” crnogorska politička zbivanja Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori i ističe da savet neće stajati ni na čiju stranu.

– Očekujemo da onaj ko je krenuo u formiranje vlasti taj posao i završi. Verujem da će se o svemu dogovoriti jer nema drugog izbora, a koliko će trajati, videćemo – kaže Vuksanović.

U javne nastupe je uvučena i Crkva, pošto je biznismen Miodrag – Daka Davidović rekao da Crkva nema veze sa imenovanjem Krivokapića za nosioca pobedničke liste. Lidere DF je optužio da ruše dogovor o novoj vladi, ali i naveo da “u tome neće uspeti, jer mandatar ima podršku naroda”. Iz DF su odmah na to odgovorili da je Perović potvrdio ono što je DF govorio “da je Krivokapića predložila Mitropolija crnogorsko-primorska, a predlog su Andriji Mandiću saopštili vladika Joanikije i Perović i s tim je bila upoznata javnost”.

Inače, Perović je, uz napomenu da je Krivokapić izbor naroda, objasnio da se može reći da je Crkva “na neki način”, na inicijativu građanstva i vernika i nekih političkih faktora, predložila da opozicionu listu vodi neko ko nije političar, a da je Krivokapić bio jedan od mnogo takvih.

Promocija velike Albanije

Radio-televizija Crne Gore ne prestaje sa skandalima, pa je tako u popodnevnoj emisiji “Mozaik” na albanskom jeziku, u čak dva navrata, emitovala spot pesme “Jezik i duh” Manjole Nalbani u kojem se promoviše velika Albanija i vidi mapa velike Albanije. Nedavno je ova TV imala sličan gaf kada je u jutarnjem programu emitovana pesma kontroverznog hrvatskog pevača poznatog po promociji ustaštva Marka Perkovića Tompsona, i to na Dan pobede nad fašizmom.