EPA
Dubrovnik

Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb još jedan je u nizu hrvatskih zvaničnika koji je optužio danas Srbiju da, kako tvrdi, prisvaja hrvatske književnike uz tvrdnju da je Dubrovnik uvek bio i jeste „meta tih velikosrpskih prisezanja“.

– Reč je o dubrovačkoj književnosti. Da se poslužim jednim izrazom, o takozvanoj „srpskoj Atini“, kako to vole neki tamo preko da govore. Dubrovnik je uvek bio i jeste meta tih velikosrpskih prisezanja – rekao je Jareb i dodao:

„I dubrovačka književnost kao jedan od najvećih dostignuća hrvatske kulture, s obzirom da u to doba Srbi imaju gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa slično što bi ih svrstalo među druge evropske narode“.

Jareb ide i korak dalje pa kaže da zato Srbija voli da uzima dubrovačku kulturu.

– Kad zatreba, onda prema tome idu tenkovima i topovima, videli smo to u ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki evropski kulturni zemljopis – rekao je Jareb, preneo je Tanjug.

Na pitanje da li je to falsifikovanje istorije, Jareb kaže:

– Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformisanih ljudi, pa da mogu razumeti šta se tu događa – rekao je potpredsednik Matice hrvatske u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ hrvatskog Javnog servisa HRT.

6 COMMENTS

  1. Kad smo mi imali Svetog Savu, svoje pismo, svoj jezik i svoju državu, Hratska nije bilo na mapi svijeta jer je ta geografska teritorija bila bio Italije…

  2. Vatikanska sila.
    Stanovnici Dubrovnika njih oko 90 posto su poreklom srbi.
    Rvata nije bilo nigde kada je srbija bila na
    KROVU evrope.
    Danasnja evropa je cedo vatikana i nr samo evropa. Samo polako dobicete mesto po zasluzi a to je veoma blizu jer se odnosi u svetu menjaju strahovitpm brzinom.

  3. Hrvati redovno zaborave da spomenu Jasenovac,logore za decu i mnogobrojna stratista za Srbe,Jevreje,Rome i druge.Srbosek,malj i gasna komora su sastavni deo njihove,,kulture”.

  4. Cudno da je ovaj Mario zaboravio da spomene kako se u Dubrovniku pre 1906 godine koristila iskljucivo cirilica i da su se njeni gradjani pre 1906 iznjasnjavali kao Srbi katolicke vjeroispovesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here