Kosovo online

Violeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta izjavila je da je mnogo nerešenih pitanja sa Srbijom i da to otežava prognozu kada bi moglo da dođe do konačnog sporazuma o Kosovu.

– U poslednje dve godine postoji interesovanje EU, posrednika dijaloga, ali i SAD koje su sve aktivnije u ovom procesu, tako da Kosovo i Srbija mogu da zaključe ovaj dijalog konačnim sporazumom… Teško je predvideti bilo koji rok, jer se govori o konačnom sporazumu i mnoga pitanja moraju biti rešena. Srbija i Kosovo imaju velike nesuglasice, zna se da Srbija ima potraživanja protiv Kosova – ocenila je Hadžoli, prenosi televizija Kljan Kosova.

Iako se od međunarodnih partnera traži da ubrzaju dijalog, politički stručnjak Besnik Vasoli poručio je da Kosovo ne treba da bude talac rokova.

– Pregovori se moraju nastaviti, oni se moraju odvijati u duhu dobrih odnosa na obe strane. Ali, ne bi trebalo da budemo taoci rokova. Nema razloga da kažemo da će do septembra biti gotov sporazum, u suprotnom šta će se dogoditi? Zašto je septembar tako važan, nikome od nas nije jasno – naglasio je Vasoli.

Izvršni direktor Instituta “Epik” Demuš Šaša izjavio je za Kosovapres da bi Kosovo trebalo više da se fokusira na suštinu sporazuma, nego na rok za njegovo zaključivanje.

Postavljanje rokova unapred, bez razgovora o nizu nerešenih pitanja sa Srbijom, je kontraproduktivno, smatra Saša i naglašava da gledajući to, veoma je teško zamisliti kako se može postići dogovor do septembra kada ima toliko nerešenih pitanja.

Dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011, dok je obustavljen 2018. nakon što je vlada Ramuša Haradinaja uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

U raznim međunarodnim krugovima spominje se postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za Kosovo i Srbiju ove godine. Očekuje se da će se nakon jučerašnje odluke Vlade Kosova o ukidanju mere reciprociteta, Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto posle dve godine.

Iako se traži intenziviranje pregovora i septembar ove godine pominje kao optimalni rok za postizanje konačnog dogovora, takav posao se smatra teškim za postizanje, prenosi televizija Kljan Kosova.

1 COMMENT

  1. Bice postignut dogovor kad srbska vojska protutnja kroz kosovo kad tad !!
    Neverujem da ce pomagati HELJP NATO jer tada ce biti druga vremena !!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here