EPA/Stringer
Hašim Tači

Publicista i analitičar iz Prištine Škeljzen Maljići u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da bi Srbija i Kosovo do kraja godine mogli da postignu konačni sveobuhvatni sporazum i dodaje da ne očekuje izlazak Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja iz vladajuće koalicije.

Uprkos tome što je javnost slabo upoznata sa pojedinostima sastanaka u Briselu, koji su za Kosovo politički, a za Srbiju tehnički, prema Maljićijevim rečima vreme će pokazati da li će oni dovesti do pomaka.

Neke poluizjave, poluobećanja koja su bila i od evropske strane i od Makrona su te da bi do kraja godine trebalo da se postigne konačan dogovor Kosova i Srbije. Ukoliko i ne dođe do rešenja, trebalo bi da se definiše odnosno da se napravi načelni dogovor i načelni sporazum. Vučić je davao izjave drugog tipa, ali je sada postao umereniji, Srbija ne može više da sedi na dve stolice i sa Rusijom i sa Evropskom unijom – navodi Maljići.

On ne sumnja da bi ideja o podeli Kosova bila dobro prihvaćena od relevantnih međunarodnih faktora koji su uključeni u rešavanje problema Srbije i Kosova, ali isto tako veruje da to nije dobra ideja.

Mi smo čuli i od Putina, Makrona, Merkelove kao i od Amerikanaca da su oni saglasni sa dogovorom koji postignu Beograd i Priština. Pretpostavke su da taj dogovor može biti samo promena ili korekcija granica i ona će biti nužna u onom smislu kada Srbija i Kosovo u jednom momentu, ako priznaju jedno drugo, moraju da reše demarkaciju – kaže Maljići.

On ističe i da je pozicija kosovskog predsednika Hašima Tačija oslabila nakon obelodanjivanja optužnice za ratne zločine protiv njega, a koja tek treba da bude potvrđena od strane Specijalizovanih veća u Hagu.

Maljići ne veruje da će Tači, ukoliko bude osuđen, nakon izdržavanja kazne, nastaviti politički život.

Tači ne može da učestvuje u pregovorima, ali ako se pogleda u nekoj dužoj perspektivi svi ovi koji su ranije bili u Haškom tribunalu, nakon nekoliko godina po povratku, mogli su ponovo da budu u politici. Zavisi pre svega od optužnice i na koliko će biti osuđen, mada će biti veoma teško dokazati komandnu odgovrnost Tačija. On za razliku od Ljimaja i Hardinaja nije bio operativac, niti je komandovao trupama direktno, ali za posleratni period kad je bio predsednik privremene Vlade, ako ima dokaznih materijala, on može da bude kažnjen – zaključuje na kraju Maljići.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here