Lična arhiva
BLAGOSLOV: Vladika Andrej u razgovoru sa organizatorima pohvalio postavku

Izložbu Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti, koja je u Trstu otvorena od 17. septembra do nedelje je videlo više hiljada posetilaca među kojima je bio i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

– Ovom izložbom ste me zainteresovali da još više produbim otkrića Nikole Tesle koja ste mi predočili tokom obilaska izložbe. Želeo bih da bude izložba ponovljena u svim mojim parohijama, ako bude mogućnosti – istakao je vladika Andrej, koji je nadležan i za Italiju i Maltu.

U pratnji prote Raška Radovića iz Trsta, jereja Dušana Đukanovića iz Udina i jereja Riste Gorančića sa Malte, vladika se upoznao sa životom i pojedinim otkrićima koje je Nikola Tesla napravio. Takođe, zahvaljujući trudu srpske omladine, vladika i sveštenici imali su zadovoljstvo da vide pojedine makete Teslinih izuma, kao i umanjenu maketu Tesline laboratorije i hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Episkop uz pomoć Sandića izveo eksperiment

Obraćajući se Nikoli Sandiću, potpredsedniku Kulturnog udruženja srpske omladine, koje je inicijator izložbe, vladika je istakao da se ponosi njihovim uspšnim projektom i da ga blogosilja.

Sandić je vladiku obavestio da je izložba nastala u saradnji sa Muzejom “Nikole Tesle” iz Beograda, u koorganizaciji sa opštinom Trst i uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Lidija Radovanović, jedna od organizatorki izložbe kaže da, iako su posetioci mahom naši ljudi, nije mali broj Italijana koji dolaze da pogledaju postavku.

– U prvih devet dana od otvaranja izložbu je videlo 1. 800 posetilaca. Bili su nam učenici osnovnih i srednjih škola iz Trista, naša deca iz srpske škole iz Vićence i Skija, a doći će i đaci srpske škole “Jovan Miletić” iz Trsta. Nažalost, morali smo da odbijemo dosta zainteresovanih posetilaca, jer zbog korona-mera može da uđe samo 20 ljudi svakih 45 minuta – kaže Radovanovićeva.

Italijanka Alesandra Kastelani je na izložbu došla sa ćerkama i sve tri su oduševljene.

– Posetila sam izložbu s mojim devojčicama, mlađa ima deveta, a starija 11 godina. Dinamična i dobro strukturisana izložba. Uvod je bio jasan i prijatan. Naučili su mnogo novih stvari. Razne demonstracije su lepe za decu! Vodiči su bili veoma strpljivi! Oduševile su nas i anegdote koje smo čule. Naravno devojčice nisu mogle da odole magnetima! Imale smo super savet da posetimo izložbu – oduševljenjem objašnjava Alesandra Kastelani.

ODUŠEVLjENE: Alesandra Kastelani sa ćerkama

Besplatan ulaz

– Cilj izložbe je da prikaže život i otkrića srpskog naučnika kroz funkcionalne modele, digitalne sadržaje, poput arhivskih filmova, audio-zapisa i drugih multimedijalnih sadržaja, zatim predmete i dokumente koje čuva “Teslin muzej” u Beogradu kao najveću zbirku patenata i nasleđa velikog genija – navodi Lidija Radovanović.

Ona dodaje da je ulaz besplatan, da je izložba postavljena u sali Magazzino 26 i otvorena je do 10. oktobra.