Vesti
Film za pamćenje: Sanja Vuksanović

Minule subote u Pertu svečano je obeležen Teslin dan, u znak sećanja na 10. jul, dan rođenja slavnog srpsko-američkog naučnika. Proslavu je organizovao Tesla Forum iz Zapadne Australije u saradnji sa distributerom električne energije Sinergija (Synergy) i studentskim ogrankom organizacije IEEE (Udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike) pri Univerzitetu Krtin (Curtin) u Pertu.

Veče posvećeno Tesli bilo je podeljeno u nekoliko delova, a veliku pažnju privukla je projekcija dokumentarnog filma o velikom pronalazaču, autorke i novinarke Sanje Vuksanović. Aplauze publike u prepunoj kafe knjižari Bodhi Tree u naselju Maunt Hotorn pobrala je i mlada Kristina Stevanović, koja je čitala izjave poznatih o Tesli, kao i šta je naučnik govorio o sopstvenom radu.

Okupljenima na Teslinom danu predstavio se i hor Crveni božuri, koji je izveo Heruvimsku pesmu, tradicionalnu pravoslavnu duhovnu himnu, kao i čuvene “Dunavske valove” srpskog kompozitora iz Rumunije Jovana Ivanovića. Za odlično organizovano veče zasluge pripadaju Bojanu Milanoviću i Sanji Vuksanović, dok se za dobro raspoloženje publike pobrinuo voditelj programa Robert Fabo.

Tokom večeri održan je i kviz posvećen Nikoli Tesli, odnosno značajnim detaljima iz njegovog života i njegovim naučnim dostignućima. Gosti su bili podeljeni u nekoliko timova i veoma ambiciozno su se takmičili u znanju o Tesli, kroz tri serije pitanja koja su pripremili organizatori.