wikipedia.org
Nikola Tesla

Dan rođenja Nikole Tesle 10. jul postao je i zvanični praznik u kanadskoj provinciji Ontario, a odluka o tome doneta je na inicijatvu člana lokalnog parlamenta iz redova Nove demokratske partije Toma Rakočevića.

Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle potpisale su predstavnica britanske kraljice Elizabete i zamenica guvernera Ontarija Elizabet Doudsvel, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U Zakonu kojim je rođendan Nikole Tesle postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla “srpsko-američki pronalazač i inženjer”.

Takođe se podseća i da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na Nijagari, i da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju dobila struju.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju veliki je uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, između ostalog i zato što se na taj način podiže ugled srpske zajednice.

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga Zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here