pixabay.com

Posle “not bremze” (“kočnica u slučaju opasnosti”) koju su vlasti u Nemačkoj od subote malo popustile, u ponedeljak se u Siti centru Hanovera moglo ići u kupovinu, ali sa zakazanim terminom i negativnim testom. Centar je malo oživeo, ali u prodavnicama na na periferiji uticaj ove odredbe nije se osetio jer, kako mediji pišu, tamo za tu odluku još nisu čuli ili je nisu razumeli. A mora se priznati da je i nije lako razumeti. Ljudi naprosto ne mogu da veruju u tu državnu kombinatoriku. Prošetali smo s kamerom po gradu i uverili se. Radi boljeg razumevanja navešćemo primere kupovanja pantalona i obuće, slične onima koje je naveo i hanoverski “Noje prese”.

Kupac prvo mora da nazove trgovinu i da traži termin. Telefoniranje može da traje satima jer su linije preopterećene, a ako i prođete automat će vas zaglušiti muzikom koja vas prisiljava da spustite slušalicu. Naravno, može to da se obavi i preko sajta, ali i to je maratonski proces. Ako ste izgubili nerve i pošli napamet u kupovinu, naići ćete na red. Ništa neobično, tako je bilo i prošle godine kada su u početku pandemije u prodavnice puštali samo određeni broj kupaca. Međutim, ovaj put kad stignete do ulaza, strogi u crno obučeni, opremljeni pripadnici obezbeđenja će vam pokazati jedan drugi red u koji morate da stanete da biste uradili test na COVID-19. Ako je test pozitivan ne samo da se morate odreći pantalona, već vam je zagarantovan i karantin i sve ostalo što sledi oko toga.

Pred tekstilnom robnom kućom Pek Koburg stoji stariji bračni par. Suprug kaže:

– Ja bih sebi kupio pantalone, a Greti treba jakna jer je još hladno. Nisam znao da treba da zakažemo i da se testiramo.

Kaže da će nazvati sina da im zakaže termin. Razočarani otišli bi da popiju kafu, ali ni to nije moguće jer su restorani i kafići i dalje zatvoreni. Pred prodavnicom obuće u centru, u redu stoji mlađi bračni par sa devojčicom od otprilike deset godina. Kažu da detetu moraju da kupi cipele jer joj stopala, bez obzira na koronu i dalje rastu. Dodaju da će joj kupiti jedan par za broj, a drugi za dva broja veći jer će “noga sigurno brže da joj raste zbog uspeha vakcinacije”, po kojoj je Donja Saksonija u Nemačkoj poslednja.

Prvaci u izmišljanju

– Mi Nemci smo i bez Ajnštajna prvaci sveta u izmišljanju. Ovo nigde u svetu nema – jada se sredovečna gospođa koja je nakon nerviranja ipak odlučila da spas potraži u svom ormaru.

Onlajn spas

Rešenje je moguće onlajn kupovinom. Sve veće robne kuće imaju kataloge ili su internet stranice zalepili na izloge.

Osim toga , ako je broj zaraženih na 100.000 stanovnika tri dana manji od 150, stvari mogu da se naruče preko veb-stranice Click&Collekt i podignu na kioscima ili specijalnim stanicama koje su u gradu.