Tanjug/AP

Od 1. novembra građani Australije će moći sami da se testiraju na kovid. Takozvani kućni testovi su dobili preporuku od strane Uprave za terapijska sredstva (TGA) i biće dostupni čim se obave završne kontrole i izdaju odobrenja.

Savezni ministar zdravlja Greg Hant kaže da će ovo biti izuzetno važan korak napred ka izlasku iz zdravstvene krize koja već 18 meseci potresa Australiju.

– Kućni testovi su značajna dodatna zaštita za sve Australijance. S ovim načinom kontrole značajno ćemo pomoći PCR testiranje koje imamo u ambulantama širom zemlje – izjavio je Hant.

Ministarstvo zdravlja je objavilo da će uvođenje kućnih testova zavisiti od dostizanja visoke stope vakcinacije širom Australije. Brzi antigenski testovi (Rapid antigen tests) su već u upotrebi širom Evrope, a počeli su da se koriste i u pojedinim institucijama u Australiji, uz nadzor medicinskog osoblja.

Sada je na državama i teritorijama da uspostave sistem putem kojeg će građani moći da prijavljuju pozitivne rezultate RAT testova, nakon čega će morati da odu u najbližu kovid ambulantu kako bi uradili PCR test.

Brzi antigenski testovi biće uvedeni za zaposlene u svim zdravstvenim ustanovama u Viktoriji, nakon što je ova australijska država kupila 2,2 miliona pojedinačnih pakovanja testova. Prema planu Vlade Viktorije, RAT testovi će se kasnije uvesti i u škole, vrtiće, zatvore i hitne službe.

Brzi antigenski test pokaže rezultat u roku od 15 do 20 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here