Testirana vakcina protiv ebole: Rezultati obećavaju

0

Obećavajući rezultati prvog testiranja

Vakcinu je u SAD primilo 20 volontera. Niko od njih nije imao veće sporedne efekte i kod svih je organizam proizveo antitela. Naučnici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje rekli su da su rezultati "obećavajući", preneo je BBC.

 

"Kada su u pitanju bezbednost i sposobnost stvaranja odgovarajućeg odgovora imunog sistema možemo smatrati ovo ispitivanje potpunim uspehom, iako je ovo prva faza ispitivanja", rekao je Entoni Fauči.

 

Volonteri su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna primala veću a druga manju dozu, a proizvodnja antitela je bila veća u prvoj grupi. Kod sedam osoba iz prve grupe i dve iz druge je potvrđena reakcija imunog sistema, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u Medicinskom žurnalu Nove Engleske.

 

Ukoliko je vakcina efikasna, nije međutim jasno koliko dugo će trajati ta zaštita.

 

"Ako epidemija i dalje bude trajala za šest meseci i ako se tada pokaže da je vakcina efikasna, može imati veoma pozitivan uticaj na trenutnu epidemiju", rekao je Fauči i dodao da je dugoročni cilj napraviti vakcinu koja će moći da spreči buduće epidemije.

 

Trenutno se vrše ispitivanja četiri vakcine protiv ebole.

 

Vakcina koja se testira u SAD je bivalentna, usmerena na zaštitu od vrste virusa koja je raširena u Sudanu i Zairu. Testiranja monovalentne vakcine protiv zairskog virusa obavljaju se u Oksfordu, Maliju i Švajcarskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here