Z. Mirković
Hram Vaskrsenja Hristovog u bečkom 2. okrugu

Nadležne bečke vlasti naložile su testiranje svih sveštenika Srpske pravoslavne crkve u glavnom gradu Austrije od kako je utvrđena zaraza koronavirusom među sveštenstvom u Sabornom hramu Svetog Save u Beču.

Kao što su “Vesti” već objavile, Krizni štab grada Beča je prvo u nedelju rano popodne saopštio da su Saborni hram Svetog Save i hram Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu pod karantinom, zbog pozitivnog rezultata testa nekoliko sveštenika i članova njihovih porodica.

Potom je kasnije popodne u nedelju naloženo testiranje svih sveštenika među kojima i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja. Testirani su i svi saradnici sveštenika.

Krizni štab grada Beča, koji je uspostavio posebnu jedinicu samo za slučaj zaraze u SPC u Beču, saopštio je da je u toku sistematsko testiranje osoba koje su imale kontakt sa zaraženima, među kojima su čteci i vernici.

U Crkvi su svi u šoku i ne mogu da veruju šta se dogodilo. Do žarišta je očigledno došlo za Petrovdan kada je mnogo ljudi bilo u našim hramovima. Krizni štab i sveštenstvo pozivaju sve vernike koji su bili na liturgijama u tom periodu da se jave radi testiranja.

“Molimo da se svi koji su u tom periodu bili u našim hramovima ili imali kontakte sa sveštenicima da se jave svom svešteniku. Crkva pravi liste i onda ih predaje Kriznom štabu koji potom obavlja besplatno testiranje dolaskom na kućnu adresu”, poručuju iz Crkve.

I vladika Andrej testiran

Saborni hram Svetog Save saopštio je vernicima da je zatvoren do kraja meseca, a Crkva Rođenja Presvete Bogorodice do Svetog Ilije, ali po potrebi i duže.

Na Fejsbuk stranici Crkve Rođenja Presvete Bogorodice navedeno je da će službe biti redovne samo u Crkvi Vaskrsenja Hristovog u 2. okrugu, jer sveštenici tog hrama nisu inficirani.

Međutim i taj treći hram SPC u Beču je privremeno zatvoren od nedelje popodne dok ne stignu rezultati testa. Kako je rečeno “Vestima”, sveštenici pri hramu u 2. okrugu testirali su se još u petak kada se saznalo za infekciju kod sveštenstva u jednoj od crkava, ali nadležna zdravstvena ustanova Beča insistirala je na novom testiranju i zatvaranju crkve do dospevanja rezultata.

Andreas Huber iz Kriznog štaba grada Beča rekao je da se u trag klasteru u SPC u Beču ušlo na osnovu osobe koja je bila pozitivna na testu u Donjoj Austriji.

Ta osoba, kako je Huber objasnio, imala je kontakte sa sveštenstvom u Beču, pa je praćenjem kontakata ustanovljena zaraza.

Otkazana krštenja i venčanja

Na Fejsbuk stranici Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, pre testiranja u nedelju popodne, upućena je molba vernicima da svi koji su imali zakazane obrede krštenja i venčanja u 3. i 16. okrugu iste otkažu ako je moguće, zbog opasnosti od širenja virusa. Ako nije moguće otkazati da se jave upravi hrama u 2. okrugu radi dogovora oko obavljanja obreda tamo. Međutim, dok ne stignu rezultati testa to sada neće biti moguće ni u toj bogomolji.

Zaražena i beba

Kako “Vesti” saznaju, među zaraženima je i beba sveštenika Jovana Govedarice koja ima samo 40 dana.

Lažni nalazi

U Kriznom štabu grada Beča nezvanično govore da su u prethodnom periodu imali problem sa osobama koje se iz zemalja Zapadnog Balkana vraćaju zaražene, a imaju lažne ili pogrešne testove.

U Braunauu bez liturgija

Zbog aktuelne situacije u bečkim hramovima proteklog vikenda nisu služene liturgije ni u nekim drugim gradovima u Austriji.

Tako je uprava hrama Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunauu obavestila vernike da neće biti služena večernja služba u subotu, kao ni liturgija u nedelju.

“Molimo verni narod za strpljenje, a ujedno i da se pridržava odredba koje je Austrija donela – obaveznog korišćenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i razmak od dva metra”, navedeno je u obaveštenju u kojem se ukazuje da je hram otvoren kako bi vernici mogli da se pomole i upale sveće za najmilije.