Testosteron ne utiče na agresivnost

0

 

U okviru istraživanja, čiji je cilj bio, kako su istakli naučnici, da se proveri način na koji testosteron deluje na društveno ponašanje, među 120 žena učesnica neke su primile hormon testosteron, a druge placebo, radi poređenja.

Žene su nakon toga morale da vode, pod "budnim okom" naučnika, pregovore vezane za novac, dajući ponude kako bi sklopile određeni ugovor, prenela su francuska glasila.

Iako je opšteprihvaćeno mišljenje da testosteron, hormon koji se javlja i kod žena mada se kvalifikuje kao "muški", povećava agresivnost, što bi značilo da bi žene koje su ga primile trebalo da usvoje agresivnu i egocentričnu strategiju u pregovorima i da preduzimaju rizike ne vodeći računa o eventualnim negativnim posledicama na proces pregovora, pokazalo se da su žene koje su dobile taj hormon iznosile tokom pregovora realnije predloge od onih koje su primale placebo.

 

Da li je to onda, u stvari, najzad potvrđeno da su muškarci realniji od žena, što pripadnici jačeg pola odavno tvrde, dok se pripadnice lepšeg pola zgražaju kad čuju tako nešto?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here