Tanjug/ AP
Svetlana Tihanovska

Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji i lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska smatra da bi novi predsednički izbori i referendum o novom ustavu trebalo da budu održani do kraja 2021. godine i bez aktuelnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

„Godine 2020. objavili smo da ga (Lukašenka) ne smatramo predsednikom. Tako da nećemo prihvatiti nijednu njegovu laž umesto ustava, nikakve tajne sastanke i organizovane referendume, a sigurno nikakve nove zakone sve dok on obavlja funkciju uz pomoć oružja. Novi izbori i narodni referendum o novom ustavu trebalo bi da se održe do kraja 2021. godine i bez Lukašenka“, navodi se u izjavi Tihanovske objavljene na njenom kanalu na Telegramu.

Ona je takođe kritikovala mogućnost promene ustava pod trenutnom vlašću, nazivajući ovu ideju „manipulativnim projektom“.

U saopštenju se navodi i da će u najskorije vreme kancelarija Tihanovske predstaviti svoje predloge za nacrt ustava, koji će „biti otvoreni za raspravu“.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za preuzimanje vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here