Tijanić: Niko neće ucenjivati RTS!

0

Srpsko autorsko društvo SOKOJ obeležilo je 60 godina rada i najavilo kampanju o zaštiti autorskih prava. Ipak, veliki deo današnje konferencije za štampu pretvorio se u raspravu o dugovanjima RTS SOKOJ za emitovanje materijala na svojim programima.

 

Država da se umeša

 

Predstavnici SOKOJ pokazali su pismo lidera legendarne grupe "Bi džiz", sada predsednika Svetske organizacije autora, Robina Giba, upućeno između ostalih i državnom vrhu Srbije. U njemu se poziva da se reši problem neizmirenih obaveza RTS prema SOKOJU.

RTS duguje, kako kažu u toj organizaciji, manje-više 300 miliona dinara. Sudski sporovi su u toku, ali su, dodaju spori. Ponudu RTS, da plati samo emitovani materijal, u SOKOJ nazivaju neozbiljnom.

"Postoji sistem kolektivne zaštite, postoje standardi, norme, metodologija i međunarodni ugovori koji govore da se strani i domaći autori moraju tretirati jednako.

 

Ne izmišljamo mi pravila igre tako što ćemo za RTS da napravimo drugi sistem", rekao je predsednik Upravnog odbora SOKOJ Srđan Hofman.

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić izjavio je da je reč o uceni, i da je SOKOJ 2006. godine samoinicijativno raskinuo ugovor sa RTS, a zatim uveo novu cenu koju je sam odredio i koja je pet puta veća.

 

Ko je bre taj Robin?!: Aleksandar Tijanić

Tijanić tvrdi da SOKOJ pokušava da političkim pritiskom dođe do rešenja o kojem bi trebalo da odluči sud.

"Ali to im nije dovoljno, nego zovu Robina iz grupe ‘Bi džiz’ da mi preti, da me disciplinuje i piše predsedniku države i Vlade Srbije. Na to nećemo pristati i, dok sam ja direktor, niko neće ucenjivati RTS", rekao je Tijanić.

"Mi imamo tačan spisak koliko muzike emitujemo, taj spisak puta cena za pesmu, minus popust. Ne možemo da plaćamo istu cenu kao komercijalni mediji koji vrte samo folk jer nas zakon i obavezuje da imamo i klasičnu muziku, i izvornu, i džez i dečje horove. I to je cena koju ćemo platiti".

"To mora na sud jer oni tri godine ne pristaju na to rešenje. Oni neće da utvrde koliko mi muzike emitujemo i to je ceo problem", istakao je Tijanić, prenosi RTS.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here