Youtube/Beogradsko Dramsko Pozorište
Kao Ljuba Sretenović Vrapče: Miloš Biković

Direktan prenos kultne predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Kad su cvetale tikve” pratilo je sinoć na više hiljada ljudi u 572 grada širom sveta, od Severne i Južne Amerike, preko Evrope i Azije, pa sve do Australije, saopštili su iz BDP-a. Prenos je realizovan sa više od 15 kamera koje su dva i po sata pratile više od 30 glumaca na sceni. Ovo je prvi put u regionu, da na ovakav način, produkcijski i organizaciono, bude prikazana jedna pozorišna predstava.

Spektakularna predstava uživo nastala po čuvenom delu Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića, pokazao je da pozorište može da živi i u okolnostima pandemije. Miloš Biković, koji tumači glavnog lika, Ljubu Vrapčeta, kao i ostatak mnogobrojne ekipe predstave, Branislav Lečić, Marko Živić, Danica Ristovski, Srđan Dedić, Anja Alač, Daniel Sič, Miodrag Radonjić, Nataša Marković, Jelena Čvorović Paunović, Boda Ninković, Milan Čučilović, Andrej Šepetkovski, Iva Ilinčić, Ivan Tomić, Marko Gvero, Savo Radović i drugi, bili su na visini zadatka i na izuzetno profesionalan način odigrali predstavu pred kamerama umesto pred publikom u sali. Na taj način, zajedno sa celom ekipom koja je realizovala prenos, priuštili su gledaocima jedan potpuno novi doživljaj predstave “Kad su cvetale tikve”. Prenos predstave realizovan je u saradnji BDP, Arhangel studija, Bokserskog saveza Srbije, Bokserske federacije Rusije i tickets.rs. Predstava je bila titlovana na ruski i engleski jezik.

– Kažu da čovek posle sedam godina više nema nijednu istu ćeliju u svom organizmu, tako da znači da sve ćelije koje imam u mom organizmu su igrale ovu predstavu. To je kao neki životni ciklus. Malo su se poklopile zvezde, pored toga što imamo predstavu imamo i Svetski šampionat u boksu, a imamo i mogućnost da predstavu emitujemo i u Rusiji, ali i širom sveta, od Vladivostoka do Los Anđelesa. Očekujem da ovo bude proboj srpske pozorišne kulture na rusko područje. Boks je plemenit sport, uči vas kako da budete jaki, zdravi, ali i kako da svoje agresivne porive kanališete – rekao je Miloš Biković uoči predstave.

Uručio stipendije BSS

Povodom ovog specijalnog pozorišnog događaja, Miloš Biković, koji u toj kultnoj predstavi tumači Ljubu Vrapčeta, uručio je u ime Bokserskog saveza Srbije stipendije mladim talentovanim bokserima i boks ratnicama, stipendistima i šampionima Srbije u boksu. Pored stipendija, uspešni sportisti dobili su i elektronske ulaznice za gledanje predstave onlajn.

– Hvala što nas predstavljate u svetu i što svojim radom i talentom, treninzima gradite od sebe velike boksere, svi smo ponosni na vas. Drago mi je što na ovaj način spajamo sport i kulturu, pozorište i boks, nadamo se da će ova uzajamna promocija doneti ne samo popularizaciju sporta već i nove buduće šampione – rekao je Biković.

Pozitivni komentari

Koliko je predstava života bio uspešan govore utisci publike i komentari koje su slali tokom prenosa. Ovo su samo neki od njih:

“Bravo! Ovo je neviđeno do sad! Uživamo”, “Ispisali ste istoriju ljudi. Čestitke!”, “Ovo je kao da gledamo film. Svaka čast kako ste ovo izveli.”, “Nova dimenzija pozorišta. Bravo za celu ekipu!, “Ne verujem da ovo ide uživo! Kao da je izmontirano, scena po scena. Pravi ste profesionalci. Hoćemo još!”, “Gledao sam predstavu u pozorištu i nisam ovo očekivao. Napravili ste čudo! Nisam trepnuo, potpuno novi doživljaj”, “Beogradsko dramsko pozorište ne prestaje da iznenađuje! Najbolji ste! Lekcija za sve!”