Tim Barton na čelu žirija u Kanu

0

“Pošto su mi filmovi uvek kao snovi, ovo je ostvarenje sna”, rekao je Barton, reditelj filmova kao što su "Edvard makazoruki", "Čarli i fabrika čokolade", "Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice flit", “Betmen”, “Krupna riba”…

 

Prema njegovim rečima, spreman je potpuno za dužnost u Kanu, jer je još u mladosti gledao po tri filma dnevno i 48-časovne horor maratone.

 

Predsednik Kanskog festivala Žil Žakob nazvao je Bartona magičnim autorom, izražavajući nadu da će njegova “slatka ludost i gotički humor zavladati i Korazetom”.

 

Bartonov novi film, 3D adaptacija čuvene bajke “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola (Lewis Carroll), sa Džonijem Depom i Helen Bonam Karter u glavnim ulogama, počeće da se prikazuje početkom marta u američkim bioskopima, a u aprilu u francuskim.

 

Dep je nedavno na Kustendorfu na Mokroj Gori, na kojem je bio glavna zvezda, zahvaljivao Bartonu, osnivaču tog festivala Emiru Kusturici i američkom reditelju Džimu Džarmušu što čine filmsku umetnost živom.

 

Barton je i dobitnik Zlatnog lava za životno delo na 64. Filmskom festivalu u Veneciji 2007. godine, kada je opisan kao “jedan od najhrabrijih reditelja, vizionara i inovatora američkog filma”.

 

 

Prošle godine je žirijem u Kanu predsedavala francuska glumica Izabel Iper, kao tek četvrta žena u 62-godišnjoj istoriji tog prestižnog festivala kojoj je dodeljena ta uloga.

 

Kanskim žirijem predsedavao je 2007. godine američki glumac i reditelj Šon Pen, a prethodno britanski reditelj Stiven Frirs, kineski Vong Kar Vai i dvostruki dobitnik Zlatne palme Emir Kusturica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here