Tim nestvarnim preokretom do prvog Grend slema u karijeri

0
EPA/Justin Lane
Dominik Tim

Dominik Tim, austrijski teniser, pobedio je Aleksandra Zvereva u finalu US opena.

Tim je pobedio nemačkog tenisera sa 3-2 u setovima, posle preokreta i četiri sata borbe – 1:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Dvadesetsedmogodišnji Austrijanac je osvajanjem US opena upisao prvi Grend slem u karijeri iz četvrtog pokušaja.

Prethodno je dvaput gubio na Rolan Garosu (Nadal) i jednom u Australiji (Đoković), a sada je ne samo osvojio trofej, već ispisao stranice istorije.

Tim je prvi teniser rođen 1990. godine ili kasnije koji je postao Grend slem šampion.

Takođe, on je prvi teniser koji je ikada u Open eri preokrenuo 0-2 u finalu US opena, a generalno prvi od 1949. kojem je tako nešto pošlo za rukom.

Prvi je teniser koji je preokrenuo od 0-2 bilo koje Grend slem finale nakon što je to uradio Argentinac Gaston Gaudio 2004. godine na Rolan Garosu protiv sunarodnika Giljerma Korije.

Tim ostaje na trećem mestu ATP rang liste, ali značajno bliže Nadalu i Đokoviću, dok je Zverev od ponedeljka na istom, sedmom mestu liste.

Kao najzanimljiviji statistički podatak vredi istaći da je Zverev imao po 15 aseva i duplih servis grešaka, a Tim po osam u obe kategorije.

Zverev je bio odličan od samog starta. Udarci su mu imali potrebnu dubinu, prvi servis je savršeno funkcionisao, a Tim to nije očekivao.

Veoma brzo je Zverev napravio jedan, a onda i drugi brejk i neočekivano lako došao do osvajanja prvog seta.

Iako je Nemac zaslužio sve pohvale, Tim je u tim trenucima igrao blago rečeno očajno, najgore do sada na turniru, pa je prvi deo igre bio gotov posle samo pola sata.

Drugi set nije doneo nikakve veće promene, pa je ponovo agresivnom igrom Zverev nadjačavao Tima koji i dalje nikako nije mogao da pronađe ritam.

Uspeo je Austrijanac da se spasi na 5:1 i nedugo zatim i vrati jedan brejk, ali snage za potpuni preokret nije imao.

Saša je i u trećem setu rano napravio brejk, ali je ovog puta usledio brzi odgovor i izjednačenje.

Taj ribrejk kao da je dao “krila” Timu, koji je krenuo da igra mnogo bolje, a Zverevu je značajno, bez razloga palo samopouzdanje koje mu je poslednjih godina ionako poljuljano.

Tim je evidentno bio bolji, a svoju igru je pretvorio u osvajanje seta brejkom u ključnom momentu.

Iako je rezultat četvrtog seta (6:3) bio relativno izjednačen, u tom delu igre postojao je samo jedan teniser. Zverev je upao u svoj stari ritam pravljenja duplih, a Tim je bio konstantan.

Austrijanac je konačno igrao kako zna i ume, pa je, doduše samo sa jednim brejkom, rutinski uveo meč u peti set.

U petom setu je viđen verovatno i najbolji tenis dana.

Tim je napravio brejk u prvom gemu i imao sve u svojim rukama, ali je neočekivano dopustio protivniku da momentalno napravi ribrejk.

Na 3:2 za Zvereva i 0:30 na servis Tima, Austrijanac je odigrao najbolji udarac na meču koji mu je dao šansu da ponovo izjednači rezultat.

Ipak, spasa nije bilo kada je Zverev ponovo napao u osmom gemu u kojem je došao do prilike da servira za meč.

Naravno, to nije bilo to. Tim je napravio ribrejk nakon što se igra Nemca potpuno “raspala” kada je trebalo da osvoji titulu.

Tim je prihvatio poklone Zvereva, a onda napravio i drugi brejk u nizu i sada on imao priliku da servisom okonča meč.

Ali, ni tu nije bio kraj! Zverev je igrao na sve ili ništa, napao i na kraju vinerom došao do ribrejka, te uveo peti set u taj-brejk.

Nivo tenisa nije bio na preterano visokom nivou u taj-brejku, a prvi je značajniju prednost ostvario Tim, posle druge duple Zvereva u tom delu igre.

Tim je došao do dve vezane meč lopte, ali je oba puta pogrešio, kod druge iako je Zverev jedva prebacio lopticu kod drugog servisa sa tek nešto više od 100 kilometara na čas.

Ipak, došao je Domi i do treće meč lopte, a ona mu je bila dovoljna da posle greške Nemca padne na beton i krene u slavlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here