Tanjug

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević izjavila je danas da je najveći broj pacijenata koji dolazi u ovu zdravstvenu ustanovu nevakcinisan i da se ne može reći da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, već ima i onih sa komplikacijama.

Timotijević je navela da neki imaju i povišene temperature koje traju i po nekoliko dana, a zastupljena je iscrpljenost, malaksalost, otežano disanje.

Kada je reč o upali pluća, istakla je da se situacija menja, da ima onih sa jednostranom ali i obostranom upalom, koji zahtevaju upućivanje u bolnice i da su to uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim bolestima.

– Neki pacijenti se žale i na bolove u leđima, ramenima, nogama, zglobovima, u pitanju je vaskulit koji zahvata krvne sudove svih tkiva i organa – istakla je dr Timotijević.

Doktorka je ocenila da je vakcinacija jedini način da se izbegnu gužve ispred kovid ambulanti i da smo svedoci da svakodnevno raste broj pacijenata koji su zaraženi omikron sojem. Prema njenim rečima, najviše zabrinjava to što će broj obolelih rapidno rasti u predstojećem periodu.

Govoreći o pritisku na Gradski zavod za plućne bolesti, Timotijević je kazala da je, na primer, jutros za sat vremena u prostorije Zavoda ušlo oko 30 pacijenata.

Zavod je u kovid režim ponovo ušao 6. januara, a dr Timotijević je navela da su prvi pacijenti bili mahom mlađi ljudi, zaraženi uglavnom na dočeku Nove godine, a vremenom je počela da dolazi i starija populacija, kao prvi kontakti mlađih.

Navela je i da je oko 20 odsto zaposlenih u Gradskom zavodu zaraženo, na bolovanju ili je u karantinu i da je u takvoj situaciji, uz povećan broj pacijenat, teško organizovati rad. Njen savet pacijentima jeste da se ne leče na svoju ruku i ne uzimaju lekove koji su recimo pomogli komšiji ili rođaku, kao i da se upotrebljava terapija koju prepiše lekar.

– Dođu nam pacijenti pošto su popili antibiotike, a to je u većini slučajeva bilo bespotrebno. Tada nam je suženo manevarsko polje – objasnila je doktorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here