Tinejdžerima hrana bitnija od krpica

0

Tinejdžeri se sve više okreću kupovini organske hrane, a sve manje novca troše na odeću, pokazalo je istraživanje (Foto: Ilustracija)
 

Način života postaje sve važniji od dokazivanja pripadnosti izgledom, a novi snažni trendovi među tinejdžerima su odbacivanje rodnih stereotipa i usvajanje navika odraslih, poput konzumiranja organske hrane i kupovina na rasprodajama, pokazuje jedno istraživanje američke konsultantske kompanije "Pajper Džefri" (Piper Jaffray).

 

Istraživanje se sprovodi svake godine na uzorku od oko 7.500 tinejdžera prosečnog doba od 16,4 godine.

 

Tinejdžeri su tržišna sila, budući da godišnje potroše više od 120 milijardi dolara i industrija sve teže sledi njihove zahteve, navode autori ove studije, a prenosi hrvatski Jutarnji list.

 

Ističu da mladi danas pripadnost svom rodu ne vide kao važnu odrednicu identiteta, tako da kompanije mogu da zaborave na rodno brendiranje proizvoda. Kako se navodi, mladi odbacuju klasične marketinške smernice, pa čak 45 odsto mladića i 54 odsto devojaka u porodici deli istu odeću.

 

Od brendova, kod tinejdžera i dalje najbolje prolazi "Najki" koji je omiljen u svim kategorijama kupovne moći, a među 10 najjačih marki prvi put je sada "T.J.Maxx" koji je uspeo da pomiri visoki standard proizvoda sa niskom cenom. Naklonost tinejdžera gubi "Gep", a "Starbaks" i "Mekdonalds" i dalje su neprikosnoveni na području ishrane.

 

Što se tiče kupovine preko interneta, tinejdžeri najviše trguju na "Amazonu" i "i-Baju". Popularan je "ajfon" kao i novi pametni sat "Epla". Potrošnja na muziku i filmove pada zbog jeftinog striminga, a Instagram je prvi put po popularnosti pretekao Fejsbuk i Tviter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here