Foto: Tanjug/AP
Ema Radukanu

Britanska teniserka Ema Radukanu (18) priredila je novu senzaciju i ispisala tenisku istoriju na US openu pošto je sa 2:0 (6:1, 6:4) pobedila Mariju Sakari  plasirala se u finale Njujorka.

Radukano je tako postala prva i u muškoj i u ženskoj konkurenciji koja je iz kvalifikacija stigla do finala nekog grend slema!

Radukanu je, kao 150. teniserka sveta, fenomenalno odigrala ovaj turnir i tako postala prva Britanka u finalu GS još od Virdžinije Vejd i Vimbldona 1977. godine.

Čudan početak meča imale su Radukanu i Sakari. Britanka je povela sa 5:0 zahvaljujući tome što je dva puta uzela servis rivalki, iako je Grkinja do tada imala čak sedam brejk lopti kojenije iskoristila.

Radukanu je u drugom setu uzela brejk već u trećem gemu i do kraja je bila siguiran na svoj servis, a protivnica u finalu će joj biti još jedna tinejdžerka, Kanađanka Lejla Fernandez (19), koja je posle skoro dva i po sata borbe savladala Arinu Sabalenku rezultatom 7:6 (3), 4:6, 6:4.

Fernadezovoj je ovo bila treća pobeda na US Openu protiv prvih pet teniserki sa VTA liste. Pre Sabalenke izbacila je i Naomi Osaku i Elinu Svitolinu, a zanimljivo je da je do ulaska Eme Radukanu u finale postala prva najmlađa žena, još od Marije Šarapove i Vimbldona 2004. godine, koja je zaigrala finale GS.

 

Lejla je meč počela tako što je izgubila svoj prvi servis i tako dozvolila Sabalenki da povede sa 3:0. Vratila se u igru u 7. gemu, zatim izjednačila na 4:4, da bi u taj-brejku dobila sa 7:3 i tako povela sa 1:0 u setovima.

U drugom setu je ponovo izgubila svoj prvi servis, uspela je da izjednači na 2:2, s tim što je Sabalenka na 4:4 vezala dva gema za egal u setovima. U trećem smo videli pravu dramu u finišu.

Fernandezova je uzela brejk i povela sa 4:2, Sabalenka je odmah vratila servis i izjednačila na 4:4, ali je Kanađanka u 10. gemu s nulom uzela gem i sa 6:4 otišla u finale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here