Tanjug
Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je u niškom Kliničkom centru smanjen broj obolelih od Covida-19, ali da stalno variranje broja zaraženih na nivou Srbije pokazuje da to ne sme da nas uljuljka.

Prema poslednjim podacima, u Nišu je hospitalizovan 21 pacijent sa potvrđenim koronavirusom. Među hospitalizovanima nema dece. Na respiratorima su dva pacijenta, a jedan je preminuo.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su podaci za Niš na očekivanom nivou i da se može reći da su relativno dobri.

– U Kliničkom centru je veoma smanjen broj bolesnika, međutim, to ne treba da nas uljuljka. Na nivou Srbije smo došli na onih 42 ili 56, a sada opet imamo oko 90. Ipak ta brojka dosta fluktuira. Ne deluje da će se smanjivati, već da se održava – objašnjava doktor Tiodorović.

Što se tiče zaraženih đaka u školama, doktor Tiodorović kaže da su to sporadični slučajevi koji se ne mogu svrstati u tendenciju povećanja.

– Veoma je važno podsetiti roditelje i prosvetne radnike na pripremu dece. Mora se skrenuti pažnja porodicama koje imaju bilo koji razlog za testiranje, da ta deca ne treba da idu u školu sve dok se ne dobije rezultat. To je valjda svakome jasno – ističe Tiodorović.

Naglašava da u školu ne treba da idu ni deca koja imaju bilo kakve tegobe.

– Zabrinjavajući mogu da budu srednjoškolci. Oni se mnogo više kreću i mnogo više komuniciraju, idu u kafiće i na različite manifestacije. Sa njima treba više raditi i posvetiti im pažnju – navodi Tiodorović.

Kaže da se na žurkama, kojih je sve više, dešava da mladi ljudi ne drže rastojanje.

– U zatvorenom prostoru, pa čak i na otvorenom, ako se ne drži rastojanje i ne nose maske, to dovodi do opasnosti da možemo imati veći broj zaraženih. Odluka koja još uvek stoji je 30 osoba na organizovan način. Da li će to biti pomereno – vrlo je moguće – kaže doktor Tiodorović.

Ističe da bez nadzora nema sprovođenja mera.

– Ne govorim o kaznama. Govorim o tome da se nadzor obavlja. Kada se zna da se nadzor obavlja onda se svi ponašaju kao i u drugim oblastima – naglašava doktor Branislav Tiodorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here