Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

Epidemiološka situacija zbog koronavirusa je nepovoljna u Bujanovcu i Preševu, i van kontrole, kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone. 

Iz Pčinjskog okruga tokom jučerašnjeg dana poslata su 163 uzorka na analizu, 15 je pozitivno. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Vranja dvoje je novoobolelih iz Bujanovca. U vranjskim kovid bolnicama je 109 pacijenata, a 12 je otpušteno na kućno lečenje.

Prof. dr Tiodorović kaže za RTS da je situacija u tom delu Srbije nepovoljna i da je dobar deo situacije u Preševu i Bujanovcu van kotrole, kao i da se može reći da je situacija ozbiljna.

– Ona je nepovoljna. Dobar deo te situacije u Bujanovcu i Preševu je van kontrole jer se nema potpuni uvid o obolelim i zaraženim među stanovništvom. Oni se leče često u privatnim ambulantama i na KiM gde se, takođe, obraćaju zdravstvenom sistemu. Onda se tu kasni i onda se ti pacijenti jave sa teškim tegobama, teškom kliničkom slikom u bolnice u ZC u Vranju, kao i u KC Niš i specijalnoj bolnici u Surdulici –  istakao je Tiodorović.

To govori, napominje, da mora mnogo više da se radi sa stanovništvom.

– U svakom slučaju pravo mesto je kovid ambulanta i kovid bolnice u ovom području-  naglasio je Tiodorović  i dodao da je bujanovački dom zdravlja dobio novi RG aparat:

– Sa druge strane Dom zdravlja u Preševu i Bujanovcu će dobiti sve što je potrebno za pružanje onih usluga u kovid ambulanti koje su neophodne.

Ovaj broj ne prevazilazi mogućnosti zbrinjavanja u kovid bolnici u Vranju, Surdulici i KC Niš.

– Ima manje prijema od onoga što otpuštaju, ima dovoljno slobodnih postelja, kapaciteta – naglasio je Tiodorović.

Prema podacima za javno zdravlje iz Vranja dvoje je novoobolelih iz Bujanovca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here