Tanjug
Predrag Kon i Branislav Tiodorović

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, prof. dr Branislav Tiodorović rekao je veruje da će kriva da počne da se zaravnjuje za sedam do deset dana, a da će Srbija u decembar ući mirnija.

– Uvedene su restriktivne mere koje stupaju na snagu od utorka, nažalost još nekoliko dana ćemo imati povećanje broja obolelih, nažalost i umrlih. To će da traje još sedam do deset dana. U decembar ćemo ući sa blagim padom, a onda će doći do smirivanja situacije. U decembru će biti fluktuacije sa brojem obolelih i umrlih i tako će verovatno proći ceo taj mesec. Uz strogo sprovođenje mera, moći ćemo da se izborimo sa ovom situacijom i da imamo strogo kontrolisano stanje, da krivu spustimo na što niži nivo – dodao je on.

On ne veruje da će ova zima biti najmraćniji period korone.

– Biće zaražavanja, možda sam ja optimista, ali ćemo pregurati ovu zimu. Moramo da se čuvamo, ako treba i da pooštravamo neke mere, ali ćemo na proleće imati drugu situaciju, dočekati vakcinu i prebroditi ovu tešku bolest – rekao je Tiodorović.

On je podsetio da je pre 15 dana rekao da će Srbija imati skok zaraženih, koji se sada kreće između tri i skoro četiri hiljade dnevno obolelih, registrovanih pacijenata.

Posebno čega se Tiodorović dotakao je ponašanje mladih, naročito tokom noćnih izlazaka, koji će sada biti onemogućeni jer se klubovi zatvaraju u 21.00.

– Kad su mladi u pitanju, neophodno je da uključimo psihologe, psihoterapeute, sociologe, da radimo malo drugačije sa njima. Ne treba zastrašivati nikoga, pa ni mlade, već da edukacijom shvate u kakvoj smo situaciji. To što oni lakše prolaze ako dobiju koronu odražava se, jer imamo povećan broj obolelih među radno aktivnim ljudima, a posebno među starijom populacijom. Krajnji trenutak je da se uozbiljimo.” Asimtomatski slučajevi su i dalje veliki problem, ne samo u Srbiji – dodaje on.

– Asimptomatskih slučajevi su problem u celom svetu. Bez obzira na povećan broj testiranja, a znamo da su Slovaci testirali skoro ceo narod, i dalje je teško otkriti asimptomatske slučajeve. Bez kontrole mera, nema rezultata.

Kada je upitan šta znači smanjenje radnog vremena noćnih klubova sa 23.00 na 21.00, Tiodorović je rekao:

– Oni koji pitaju šta se dobija u skraćenju rada noćnih klubova za dva sata, pa zar im nije bilo dovoljno što su videli snimke iz tih klubova dok su radili duže? Noćni život za daje posledice – najveći broj zaraženih se širi odatle. Ccovek se ne ponaša isto tokom dana i noću. Možete se i u restoranu zaraziti, ali je noću mnogo opuštenija atmosfera. Da li mislimo da smo najpametniji narod na svetu? Zašto su zatvoreni noćni klubovi u Španiji, SAD, Engleskoj, Holandij, Italiji…? Dokle ćemo se praviti da ne razumemo i da nešto nije jasno”?

Tiodorović se zalaže da svi koji mogu rade od kuće i da ekonomija ne sme da stane.

– Od početka smo tvrdili da treba postići balans, mora da se radi i u ovim otežanim uslovima. Imamo balans koji uspevamo da održavamo, ali balans između zdravlja i ekonomije mora postojati. Svi koji mogu da rade od kuće, zašto ne bi uradili to sada?

Niški doktor ne veruje da će Srbija ponovo uvoditi policijski čas.

– To ne bi imalo efekta. Nije ista situacija iz aprila, maja i sada. Tada smo na manjem broju obolelih imali lokdaun, ali manje se znalo o virusu. Teoretski, može da se desi da i pre 1. decembra uvedemo neke jače mere, da recimo svi koji mogu rade od kuće. Zatim, tu je pitanje gradskog prevoza. Da li se sprovode sve mere u prevozu, i to je važno – dodaje on.

Kada je reč o školama, “mlađe generacije su disciplinovanije, ali srednjoškolci iskaču iz šablona”, međutim, kada su u pitanju stariji, moraju da “shvate da korona nije izmišljena”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here