Tanjug
Branislav Tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet, šest dana.

– Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo – rekao je Tiodorović za RTS.

Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, vodi ka nesigurnoj, ali je pod kontrolom.

– Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoc KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju – kazao je Tiodorović za RTS.

Navodi da građani moraju biti svesni da za potrebe testiranja treba da se javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

– Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovog trenutka imamo utisak da se veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe javlja za pregled, a da to nije neophodna mera i doprinosi stvaranju straha – istakao je Tiodorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here