Tanjug

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da se krajem proleća može očekivati smirivanje epidemiološke situacije u Srbiji.

Kao uslov za to naveo je da se vakcinacija nastavi trenutnim tempom još jedan ili dva meseca.

– Ako ovaj trend vakcinacije potraje još mesec-dva, da vakcinišemo sve, krajem proleća možemo imati smirivanje i kontrolisanu situaciju, da uđemo u leto sa sporadičnim slučajevima – kazao je Tiodorović za TV N1.

Naveo je da se u Nišu na više od 40 punktova obavlja vakcinacija, a podaci pokazuju da je veliko interesovanje.

– Zadovoljan sam, bilo bi dobro da ovakav interes potraje, da obuhvatimo sve više ljudi, da imamo trend opadanja broja obolelih. Svi želimo da to bude što pre, ako ovo potraje još mesec-dva, da vakcinišemo sve, krajem proleća imaćemo smirivanje i kontrolisanu situaciju, da ulazimo u leto sa sporadičnim slučajevima – rekao je Tiodorović.

Tiodorović je istakao da sve vakcine imaju cilj da zaštite zdravlje ljudi i da se razlikuju samo po tehnologiji.

– Tehnologija ne utiče na to kako će se razviti imunitet. Važno je da se primi dostupna vakcina, svaka vakcina kojom raspolažemo može da da dobar odgovor, nijedna ne štiti 100 odsto, svaka štiti onoliko koliko je bezbedna, ali to zavisi i od samog organizma – naglasio je on.

Dodao je da je kod hroničnih i težih bolesnika dovoljno da štiti da ne dođe do težih oblika i rekao da je potrebno shvatiti da su svi osetljivi na virus i da vakcinacijom jedino možemo do kolektivnog imuniteta.

Govoreći o nuspojavama vakcinacije, Tiodorović je kazao da postoje kod svih vakcina i da svaki proizvođač to naglasi.

– Svaki lekar je dobio uputstvo šta sve može da se desi i na to se skreće pažnja. Za hronične bolesnike je najvažnije da njihov lekar kaže da li su spremni za vakcinaciju, da li je njihov status pod kontrolom, a svi zdravi mogu da prime bez problema – rekao je on.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je naveo da se još može smatrati nepovoljnom.

“Nemamo žarišta kao što smo imali, situacija se smiruje, važno je održati situaciju još neko vreme. Ako tendencija bude opadanje broja obolelih, onda možemo govoriti o ublažavanju mera. Sada kada se vrši vakcinacija, važno je da imamo kontrolisanu situaciju i tu smo svi saglasni.”

Istakao je da se svaki dan epidemiološka situacija prati i da će se na osnovu toga proceniti da li će se mere produžiti ili će biti ublažene.

1 COMMENT

  1. Крај пролећа је крај месеца јуна.
    Како тада може да зна шта ће бити у октобру!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here