Vesti
Mesto užasa: Žuta kuća nedaleko od Burela u Albaniji

Stalna misija Albanije pri Savetu Evrope dostavila je svim državama članicama i posmatračima ove institucije Rezoluciju kojom bi se faktički poništila Rezolucija iz 2011. godine koja je doneta nakon izveštaja stalnog izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima i zločinima počinjenim nad Srbima na Kosovu i u Severnoj Albaniji tokom i posle NATO agresije. U dokumentu koji su poslanici ove zemlje usvojili 21. jula, pod nazivom “Rezolucija o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji”, stoji da navodi iz izveštaja Dika Martija ni posle 10 godina istrage “nisu dokazani, niti su zasnovani na činjenicama”, pa se od Parlamentarne skupštine SE traži da sačini novi izveštaj u kom će se preispitati ti navodi.

Advokat Goran Petronijević ocenjuje da je u pitanju “stara namera” da se relativizuju zločini nad nealbancima počinjeni tokom i posle NATO agresije.

– Izveštaj Dika Martija i Rezolucija Saveta Evrope odavno “žuljaju” sve koji bi da se prikrije istina. Marti je uradio objektivan izveštaj, koji nije mogao do kraja da da odgovore na sva pitanja zato što su mnogi dokazi uništeni ili prikriveni, ali i pored toga jasno ukazuje na strašne ratne zločine koji su počinjeni i na Kosovu i u severnoj Albaniji. Taj izveštaj je zapravo “kamen o vratu” i Prištini i Tirani, ali i njihovim gazdama, a tu mislim pre svega na SAD i NATO. Sasvim je jasno da Albanci nisu sami mogli da organizuju lanac trgovine organima i da su im u tome pomagali delovi NATO, ali prevashodno američka i albanska obaveštajna služba. Novac od tog posla je kompenzovan oružjem koje su dobili, baš kao što se danas za oružje kompenzuje žito iz Ukrajine – ističe Petronijević.

On ipak ne očekuje da će Savet Evrope usvojiti albanski predlog Rezolucije.

– Ništa ne može da se isključi, ali sumnjam da će Albanija sakupiti potreban broj glasova. Uveren sam da ima dovoljno zemalja koje znaju da je Marti napravio objektivan i tačan izveštaj.

Porodice žrtava poručuju da svaka žrtva i svaki zločinac imaju ime i prezime i da već decenijama unazad isključivo traže istinu. Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji kaže da porodice već 24 godine pokušavaju da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima.

– Prve otmice Srba odigrale su se 1998. godine, u Orahovcu. Samo tokom jula te godine ubijeno je 47, a kidnapovano više od 100 Srba i Roma, pretežno civila. Od tada, sve ove godine čekamo istinu, šta je bilo sa našim najmilijima. Kada je usvojen izveštaj Dika Martija, Euleks je započeo istragu koju je sproveo ne samo na prostoru Kosova, već i Albanije. Ali, do danas ne znamo ni šta su uradili, ni šta piše u tom izveštaju. Verujemo da je Dik Marti veoma ozbiljan čovek i da je ozbiljno radio na ovom predmetu. Šta je i koliko istina, to bi trebalo da bude posao pravosuđa – naglašava Tomanović i podseća da su porodice kidnapovanih i nestalih zvanično zatražile pokretanje istrage ubzo nakon što je bivša glavna tužiteljka, Karla del Ponte objavila knjigu “Lov” u kojoj je navela da su pripadnici OVK zarobljene i kidnapovane odvodili u Albaniju.

Zataškavanje zločina

Nataša Šćepanović, predsednica udruženja “Kosovski stradalnici” ističe da je inicijativa Albanije pred Savetom Evrope izazvala ogorčenje i dodatno uznemirila porodice žrtava.

– Očekujući rasvetljavanje sudbina svojih bližnjih i pravedno kažnjavanje zločinaca mi se i posle gotovo četvrt veka, od kako su se desile prve prisilne otmice i ubistva na Kosmetu, suočavamo sa novim opstrukcijama i diskriminacijom kada su u pitanju ozbiljna kršenja ljudskih prava i sloboda. Dik Marti nije izmišljao sadržaj u svom izveštaju, to nije naučna fantastika, već je rađen na osnovu dokaza, činjenica, fotografija i svedoka. Međutim, ponovo je politika po sredi, očuvanje onoga što je nastalo posle ratnog sukoba, da se sve zataška i prikrije – poručuje Nataša Šćepanović.

Porodice traže istinu: Nataša Šćepanović

Strategija “lažne zastave”

Petronijević kaže da je sada mnogo jasnije i ko je inicirao priču o navodnom pokušaju obaveštajnih službi da u Švajcarskoj likvidiraju Dika Martija.

– To je klasična akcija “lažne zastave”. Plan je bio da se Dik Marti likvidira čime bi bilo mnogo lakše da se kasnije manipuliše dokazima iz izveštaja, a da se za to optuži Srbija. Iz ovog podnošenja predloga za ukidanjem rezolucije se jasno vidi ko je imao nameru da ubije Dika Martija – tvrdi Petronijević.

Prikrivaju dokaze: Goran Petronijević