Tirk: MSP ne presuđuje o Kosovu

0

Danilo Tirk

"Sud može da analizira okolnosti u kojima je došlo do proglašenja nezavisnosti, može da da svoje mišljenje o tim okolnostima, ali ne može da propisuje državama njihovu politiku priznavanja. To je stvar suvereniteta svake pojedine države. Zato od savetodavnog mišljenja suda u Hagu ne smemo očekivati previše", rekao je Tirk u intervjuu "Politici".

 

Slovenački predsednik smatra da je "nedavno upozorenje predsednika tog suda Hišasija Ovade sasvim na mestu" i ističe da "greše svi koji u primeru Kosova očekuju da sud donese presudu pod firmom mišljenja. Mišljenje je samo to što i samo ime govori – mišljenje", kazao je on.

Tirk, koji je profesor za međunarodno pravo, ističe da je pitanje jednostranog otcepljenja uvek sporno i uvek povezano sa političkim tenzijama, i u tom smislu i opasno po mir u svetu.

"Ali, u slučaju Kosova moramo uzeti u obzir i humanitarni element. Činjenica je da je u leto 1998. godine došlo do široke upotrebe sile na Kosovu, a žrtava je bilo među civilnim stanovništvom. Ocena o ugroženosti civilnog stanovništva i međunarodnog mira i bezbednosti bila je široko prihvaćena. Uzmite u obzir i činjenicu da je Savet bezbednosti UN još krajem 1998. godine ocenio da je situacija pogoršana do te mere da ugrožava međunarodni mir", rekao je, između ostalog, Tirk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here