Ž. Marković
Šampioni: SDŠ iz Cuga

Četvrte Dečje sportske igre okupile su đake iz osam srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj, koji su sa svojim roditeljima došli na takmičenje u Vil i sedam sati vodili ljute borbe za pehar i druge vredne nagrade u sedam disciplina. Pobednički pehar pripao je Srpskoj dopunskoj školi iz Cuga, a postolja su se domogle i školske ekipe iz Gosaua i Vajnfeldena. Takmičari tri najuspešnije ekipe i njihovi roditelji burno su proslavili uspeh. Razloga za nezadovoljstvo nisu imali ni đaci iz srpskih dopunskih škola u Sent Galenu, Roršahu, Bad Ragacu i domaćinu Vilu.

Više od 250 đaka i roditelja uživalo je u lepom i sunčanom danu, koje je dodatno inspirisalo takmičare da pokažu šta znaju u disciplinama: skok udalj, trčanje na 100 metara, štafeta 4 x 100 metara, mali fudbal, takmičenje u slobodnim bacanjima, bacanje kugle i preskakanje preko konopca. Takmičari iz Cuga, ukupni pobednici igara, bili su najbolji u tri od sedam disciplina. Milutin Mićić bio je na najbrži u trci na 100 metara sa rezultatom 16,22 sekunde. On je bio i u pobedničkoj štafeti svoje školske ekipe, kojoj je prvo mesto doneo i Vladislav Mićić u preskakanju konopca. Tamara Lazarević iz Ucvila pobedničkim hicem od 10 metara i jednog centimetra bila je najuspešnija u bacanju kugle.

Slobodna bacanja najbolje su izvodili Viktor Dukanović iz Gosaua i Nikola Jovančević iz Vajnfeldena. Obojica su imala po osam pogodaka iz deset pokušaja, pa su na kraju podelili prvo mesto. I domaćin Vil se radovao, a razlog je bio trijumf fudbalske ekipe ove škole.

Takmičenje, čiji je glavni organizator Udruženje roditelja Srpskih dopunskih škola iz istočne Švajcarske, bilo je odlično pripremljeno. Učesnici i gosti na kraju su odali priznanje domaćinima. Roditelji dece iz Vila na čelu sa Marom Pantić svojski su se potrudili da svojim gostima prirede vrhunske uslove na borilištima, a i na “trećem poluvremenu”, rezervisanom za iće, piće i druženje.

– Deca su se takmičila u više disciplina, kojih je možda bilo i previše. Sve je proteklo u najboljem redu. Program smo mogli sprovesti tako kako smo i planirali. Posebno bih se zahvalila našem Mladenu Mitroviću, koji nam je mnogo pomogao oko organizacije, a naročito sređivanja podataka, rezultata i tabela. Zahvaljujući njemu, i rezultati i tabele bili su kompjuterski obrađeni i mogli su da vide na velikom monitoru. Zahvaljujem se i roditeljima, kao i svima koji su nam pomogli oko organizacije. Naravno, tu su i sve dopunske škole koje su uzele učešće na ovoj manifestaciji – rekla je za “Vesti” Mara Pantić, predsednica Saveta roditelja iz Vila.

Naredne Dečje sportske igre održaće se 2020. godine. Izvlačenjem iz šešira određeno je da domaćin bude ovogodišnji pobednik Cug.

Konačna tabela

Ekipa                     Bodovi

1.Cug                      122

2.Gosau                   116

3. Vajnfelden            110

4. Vil                          99

5. Sent Galen            95

6. Bad Ragac             57

7. Roršah                   50

8. Ucvil                      45

Uključiti i druge škole

Duško Knežević, predsednik Saveta roditelja škola iz centralne Švajcarske, bio je prezadovoljan zbog pobede ekipe iz Cuga.

– Mi smo jedina škola koja nije iz istočne Švajcarske i već nekoliko godina smo na ovom sportskom druženju. Osvojili smo prvo mesto, što je dokaz da su naša deca nadarena za sport. Drago mi je i što ćemo naredne godine biti domaćini ove sve popularnije sportske manifestacije. Kao budući domaćini, hteli bismo da proširimo manifestaciju učešćem srpskih dopunskih škola iz drugih krajeva Švajcarske – poručio je Knežević.

Knjige za sve ekipe

Udruženje srpskih pisaca u Švajcarskoj uključilo se u sportske igre naših đaka. Ovo udruženje pripremilo je nagrade za sve učenike Dečjih sportskih igara. Tri najbolje ekipe dobile su po dve, a ostale škole po jednu knjigu iz njihove zbirke “Zaveštanje”.