Foto: MN Press
Ratko Varda

Već duže vreme postalo je jasno da su stranci počeli da zauzimaju mesto domaćim košarkašima u regionalnom prvenstvu, ali i u našoj domaćoj Košarkaškoj ligi Srbije.

Iz godine u godinu imamo slučajeve da isti ti igrači dobijaju srpsko državljanstvo, kako bi mogli da se takmiče na Kupu Radivoja Koraća, a obično na kraju i dobiju taj vredan list papira. Poslednji u nizu koji je dobio srpsko pasoš je Kori Volden iz redova Crvene zvezde.

To se, međutim, nimalo nije svidelo Ratku Vardi koji je u gostovanju u emisiji „U obruču“ na televiziji Arena Sport rekao da to nije pravi put za našu košarku.

– Da ne budem rasista, ali mislim da ceo ovaj put na kojem smo trenutno oko stranaca u našoj košarci, meni se lično ne sviđa. Javno kažem to i ne stidim se toga što napišem i mislim. Prema domaćim igračima je ružno, to gledamo svake godine pred Kup. Imamo situaciju da igrač koji dođe na par meseci tu dobije državljanstvo. To se ne daje, to nije samo list papira, najsvetije što imate vi kao državljanin – rekao je Varda.

Podsetio se starih vremena, kada njemu samom nije bilo dozvoljeno da učestvuje na turniru, samo zato što je imao bosanske papire.

– Ja kada sam bio u Kragujevcu, ja sam se rodio kao Bosanac. Iako sam državljanin Srbije ili Jugoslavije od rođenja, od 1991. godine sam u Beogradu, uredno plaćam takse i sve, a onda dođem pred finale Kupa, pred Fajnal for ili ejt i kažu mi da sam stranac, košarkaški stranac. Amerikanci su sada domaći igrači, a ja sam stranac, to mi smeta – dodaje Varda.

Zaključuje da je jasno da klubovi žele da povećaju kvalitet, ali mu se ne sviđa što to ide toliko daleko da domaći košarkaši nemaju mesta.

– Ako nemate kvalitet, vi ćete nastaviti da dovodite druge strance. Takva je situacija u modernoj košarci. Danas stranac povećava kvalitet, tribine su punije. Ako napravite da se domaći igrač u svojoj zemlji oseća kao stranac, ne znam ni šta da kažem iskreno. Imate osam stranih i četiri domaća, a gledam igrače sa Balkana kao domaće – zaključuje Varda u razgovoru sa Koletom i Edinom na Areni Sport.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here