Zadužbina Milana Mladenovića objavila je da je u uži izbor za regionalnu nagradu “Milan Mladenović”, koja će prvi put biti dodeljena 21. septembra u Beogradu, uvršteno je 12 kompozicija odabranih među 126 pristiglih na konkurs iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Uži izbor pesama za nagradu za muzičko delo izuzetne umetničke vrednosti, osnovanu u čast Milana Mladenovića (1958-1994), istaknutog beogradskog i jugoslovenskog rok muzičara, pesnika, kompozitora i frontmena grupe Ekatarina Velika, sačinio je žiri u sastavu: Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i rok novinar i kritičar Aleksandar Žikić.

Prema abecednom redu, u užem izboru su: Artan Lili – D.E.P.R.A. (Srbija), Bohemia – O ljubavi (Srbija), Bonistar – Dobar zvuk (Hrvatska), Buč Kesidi – Đuskanje ne pomaže (Srbija), Cosmo Daivat – Snov mojih sanj (Slovenija), EJO/Ethno Jazz Orchestra – Deset dana (Srbija), Emina Bajtarević – Discommunication (Bosna i Hercegovina), Hristina – Kazaljke (Srbija), Igor Božanić – Snijeg (Bosna i Hercegovina), Lakiko – Bol (Bosna i Hercegovina), Valentino Bošković – Adio, trafikonte (Hrvatska) i 3 mačke 100 godina – Dole (Srbija).

Pobednik će biti objavljen 21. septembra – na dan Mladenovićevog rođenja, na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije koja će biti uživo prenošena na Fejsbuk i Instagram stranicama njegove zadužbine.

Novoosnovana nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra, a biće dodeljena na osnovu konkursa koji je bio otvoren od 15. aprila do 30. jula.

Zadužbina Milana Mladenovića, inače, poverila je Narodnoj biblioteci Srbije na staranje vrednu građu koju čine lični predmeti i dokumenti, knjige, rukopisi, plakati, fotografije, audio i video materijali i druga građa iz Mladenovićeve zaostavštine. Na osnovu Ugovora o saradnji, u planu je priprema stalne izložbene postavke posvećene Mladenoviću, formiranje digitalne zbirke, kao i predstavljanje građe široj javnosti radi promovisanja ideja koje su obeležile njegov rad.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović, a namera je da se Mladenovićeva autorska i lična zaostavština sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodelom regionalne nagrade koja nosi njegovo ime. Takođe, namera je i da se radi na promeni često neistinite slike koja je stvorena u javnosti o kultnom beogradskom i jugoslovenskom rok bendu EKV.

U planu je, između ostalog, i reizdanje albuma “Angel’s Breath” (1994) koji je Mladenović snimio pred smrt u Brazilu sa Mitrom Subotićem Subom (1961-1999).

1 COMMENT

  1. БРАВО за Задужбину и Награду!!! Доле покварени Естаблишмент са својим лажима против праве Музике!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here