commons.wikimedia
Zastava Togoa

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise izjavio je danas da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću rekao da ga uverava u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije.

– Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno – rekao je Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio.

– Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem – poručio je Dise.

Dačić i Dise su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

– Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede – rekao je Dise.

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu u maju 2019.

– Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo – rekao je Dačić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

– Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama – rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

4 COMMENTS

  1. Треба неговати старара пријатељсрва, а створити услове за нова. Становништво Африке увек су били наклоњени Југославији, а пошто ње више нема кормило је преузела Србија. Добро је што је овај ресор поново припао СПС, ова партија треба да настави тамо гре је СФРЈ стала. У УН јскоро једна трећина земаља су из Африке.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here