Toma i Vučić ratuju zbog bezbednjaka

0

A. Čukić
Čiji čovek će na čelo službe: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 

Mada je Vučić rekao da je ovo imenovanje u isključivoj nadležnosti predsednika Republike, nepotvrđene spekulacije iz političkih krugova govore da i Nikolić i Vučić imaju svoje kandidate. Šef države, kako se priča, želi da se na tom mestu nađe njegov savetnik za bezbednost, general Milorad Simić, bivši načelnik Uprave MUP-a, dok bi predsednik Vlade navodno rado na toj poziciji video jednog od svojih najbližih saradnika, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Međutim, Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti propisuje da su i premijer i ministar policije članovi tog tela, pa ne mogu biti i čelnici, što komplikuje situaciju jer bi Stefanović u slučaju izbora morao da se povuče sa ministarske pozicije. Naši izvori ukazuju da Simić kao čovek koji je radio u policiji nije najbolje rešenje jer praksa razvijenih zemalja pokazuje da su policajci i vojnici "suviše usko obrazovani i bez intuitivne širine", pa se prednost za takvu poziciju daje civilnom licu.

Temperaturu javnosti oko ovog izbora podigla je medijska priča da su se Vučić i Nikolić sukobili na ovom pitanju jer Nikolić želi "svog čoveka od poverenja". Činjenica je da funkcija koordinatora donosi pristup najpoverljivijim i najosetljivijim informacijama, a upravo je zbog curenja tajnih podataka predsednik Srbije s vremena na vreme kritikovao službe bezbednosti.

Zašto je menjan zakon

Vučić je na poziciju koordinatora službi bezbednosti došao posle pobede naprednjaka na đurđevdanskim izborima 2012. godine, a zahvaljujući izmenama Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti. Dotadašnji zakon je propisivao da tu funkciju prema automatizmu preuzima šef Kabineta predsednika Republike, pa je u vreme Borisa Tadića dužnost pripala njegovom najbližem saradniku Miodragu Rakiću. Taj deo zakona je izmenjen navodima da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje predsednik Republike, pa je Nikolić Vučiću tada kao vicepremijeru poverio ovu dužnost koja mu je ostala i osam meseci nakon što je preuzeo poziciju predsednika Vlade Srbije.

Prema objašnjenju kriminologa Zlatka Nikolića, funkcija sekretara za nacionalnu bezbednost je od izuzetne važnosti jer je ta ličnost, posle Nikolića i Vučića, zbog pristupa izuzetno važnim informacijama, tako reći treći čovek u državi.

– Vučić ima zakonsku obavezu da se povuče jer kao premijer može da bude samo član tog tela. Javnosti bode oči što je na ovoj poziciji ostao još osam meseci, ali nije lako odrediti novu ličnost. Ne samo da se predsednik države pita, već je potrebno puno usaglašavanja i sa MUP-om i sa službama kao što su Bezbednosno-informativna agencija, Vojna obaveštajna služba i Vojno-bezbednosna agencija – kaže za "Vesti" Nikolić.

On ističe da koordinator službi bezbednosti mora da bude vrhunski profesionalac koji odlično poznaje zakone i koji je lojalan propisima, a ne ljudima.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here