Toma oslabio veze Beograda i Berlina

0
Tomislav Nikolić i Hajnc Vilhelm

Medijsko prepucavanje predsednika Srbije sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom i Nikolićevo odbijanje da primi Vilhelma moraće da "pegla" premijer Aleksandar Vučić. Kako je najavio sppski šef diplomatije Ivica Dačić u pripremi je prijem Vilhelma kod Vučića radi razjašnjenja nesuglasica proizašlih iz tumačenja priznavanja Kosova kao uslova za prijem Srbije u EU.

Prvo Kirbi, pa Vilhelm
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ipak će primiti nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhema 29. decembra u 13 sati u Predsedništvu Srbije. Sat pre toga, kako je saopštila Pres služba šefa države, Nikolić se sastaje sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem.

Predsednik ne razume poruke
– Uslov za ulazak u EU jeste da imate rešeno pitanje granica sa susedima, a predsednik kao u reklami, kad detetu pokažu kajsiju, vidi marmeladu… Dakle, oni kažu granica, a on razume priznavanje Kosova – kaže Janjić. Povodom Nikolićeve najave o novoj platformi za Kosovo on upozorava da bi Brisel Srbiju mogao da pita "hoćete li da donosite nove strategije i planove ili da primenite dogovoreno?"

– U ovom trenutku nam je interes da koliko god je moguće u isto vreme štitimo i nacionalne interese i pronađemo što lakši način komunikacija i razumevanja sa velikim svetskim silama, kao što je Nemačka – kazao je Dačić. Ova izjava usledila je pošto je iz Brisela stigla neformalna poruka da se zvaničnom Beogradu sprema "ukor" ako Nikolić nastavi javnu svađu sa zapadnim ambasadorima i zvaničnicima EU.
Nikolić je oštro reagovao na Vilhelmovu izjavu da niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo, istakavši da ga je nemački ambasador optužio da laže. Predsednik Srbije ostao je pri svojim tvrdnjama, iako su priznanje Kosova kao uslov negirali i EU i Vučić i Dačić.
U ovakvoj situaciji Srbija bi, prema oceni bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, umesto retorikom trebalo da se pozabavi međunarodnom strategijom o priznanju Kosova.
– Istrage ko je šta javno rekao su puko zamajavanje i bežanje od istine, jer iza priče da se od Srbije ništa ne traži je ona da će se vrlo verovatno to priznanje naći na početku pregovora o ulasku u EU. Nemačka, kao najuticajnija članica EU ima strategiju prema kojoj od Srbije očekuje priznanje Kosmeta i insistiranjem na poglavlju 35 to stavlja na početak pregovora sa EU. Zato je nebitno da li će to neko javno ili interno formulisati, kao što je neozbiljno i verbalno sukobljavanje – kaže Jovanović za "Vesti". On ocenjuje da bi priznanje bilo previsoka cena, pa u tom slučaju Srbija ne treba da ide u EU.
Najavu Dačića da će premijer primiti Vilhelma, analitičar Dušan Janjić, vidi kao znak da ambasador Nemačke ulaže protest Vlade u Berlinu, jer čitava ujdurma ne može ostati na tome da niko nije kriv.
– Medijsko prepucavanje je jedan od nepotrebnih gafova i Nikolićev nesmisleni politički potez kojim je hteo da pokaže da međunarodnom zvaničnima nisu dovoljni samo razgovori sa Vladom Srbije, ali očito nije našao pravi način da takvu poruku pošalje- ocenio je Janjić za "Vesti".
Da Nikolićevi javni ispadi mogu samo da štete odnosima Srbije i EU, smatra i spoljnopolitički analitičar Predrag Simić.
– Ako, sa druge strane zavirimo u pozadinu, Srbiju ne očekuje ništa dobro u nastavku pregovora sa Prištinom, a važno je da se postigne napredak u briselskom dijalogu. Između ostalog, kosovski Albanci hoće prijem Kosova u Savet Evrope, svoju vojsku i druge stvari, koje će imati izuzetno loš efekat na Srbiju. Čini se da je i šef države to video – kaže Simić za "Vesti".
On je dodao da u tom svetlu izjave predsednika Srbije predstavljaju ne samo pokušaje da se distancira, već i da malo zaoštri, ali kako kaže, nije siguran koliko je Nikolić izabrao pravog čoveka za tu raspravu.
Najavljeni prijem Vilhelma kod Vučića Simić sagledava kao nameru premijera da održi važnu vezu Beograda i Berlina u kojoj je nemački ambasador prva adresa.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here