www.unsplash.com
Pripremite se na vreme

Svako godišnje doba nosi sa sobom jedinstvene karakteristike kojima se prilagođavamo, a koje diktiraju baštenske i poslove u domaćinstvu. Jesenja sezona nije izuzetak.

Dok očekujemo dolazak zime sečemo drva za ogrev, utopljavamo stabla malčom i slamom, skraćujemo travu na travnjaku, pripremamo bunarsku vodenu pumpu za zimu itd.

U nastavku govorimo o tri alata koji će vam značajno olakšati i ubrzati izvršenje pomenutih poslova, kako biste zimsku sezonu dočekali spremno i bezbrižno.

Motorna testera

Motorna testera je ručni alat koji radi tako što lanac sa nazubljenom testerom prelazi preko vodilice. Pokreće se benzinskim ili električnim motorom, a opšti dizajn svih motornih testera je isti. Motor pokreće lanac koji se nalazi celom dužinom čelične vodilice, stvarajući izduženo sečivo motorne testere. Lanac motorne testere ima sličan dizajn kao i lanac bicikla. Svaki segment lanca ima čelični zub, sličan zubu testere, koji obezbeđuje sečenje kada je u pokretu.

ShopperAlati motorne testere mogu raditi na benzinski ili električni pogon. Modeli koji rade na benzin će generalno imati veću veličinu i snagu, dok su električni modeli obično tiši i ponekad mogu ponuditi veću preciznost. Modeli sa električnim napajanjem će zahtevati kabl. Za razliku od većine drugih uređaja, akumulatorske motorne testere ne postoje, jer modeli na baterije nisu izvodljivi s obzirom na potrebnu snagu.

Sam motor, ako ima benzinski pogon, biće dvotaktni motor. To znači da motor radi koristeći mešavinu benzina i motornog ulja. Ispravan odnos ove mešavine će pomoći da vaša motorna testera dobro radi i da joj produžite životni vek. Pokretanje ovih motora često uključuje proces povlačenja dok ne počnu da rade, slično kosilicama.

Oba modela motornih testera su podjednako pogodna za baštenske poslove i pripremu drveta za ogrev, jer su najefikasniji i najjači dostupni alati za sečenje drveta.

Pumpa ili hidrofor za vodu

Pumpe i hidrofori na ShopperAlati su važne komponente sistema vodosnabdevanja, jer snabdevaju vaš dom pijaćom vodom i zato treba uvek da budu u dobrom stanju i rade besprekorno. Zato morate biti sigurni da pravilno održavate ove uređaje, jer kada se temperature napolju spuste ispod nule, mogu da se smrznu skupa sa vodom i tako oštete.

Temperature smrzavanja uzrokuju širenje vode u pumpi. Ledu je potrebno mesto za formiranje, stoga se širi kroz kućište pumpe gde uzrokuje oštećenja ili trajno uništava pumpu.

Jedan od najbitnijih aspekata za prezimljavanje je dubina vodene pumpe – što se pumpa nalazi dublje u zemlji, manje su šanse da će smrznuti. Međutim, ako je bunar plitak, morate voditi računa, jer su šanse za smrzavanje znatno veće.

Kako biste pripremili pumpu za bunar za zimu prvo morate osigurati da je napajanje isključeno. Zatim otvorite bilo koju slavinu u vašem domu ili spolja da ispraznite vodu koja je ostala u cevima. Uklanjanje preostale vode takođe uklanja pritisak vode koji je ostao.

Sledeći korak je odvajanje odvodnih cevi sa pumpe za bunar. Ovo je još jedan korak u uklanjanju vode, jer voda koja ostane u bilo kom delu pumpe dovodi do potencijalnog oštećenja. Ako je potrebno, koristite vazdušni kompresor da biste lakše izbacili vodu iz sistema.

Budite oprezni ako nameravate da koristite antifriz u pumpi za bunar. Ne možete koristiti isti tip antifriza koji se koristi u automobilima. Samo propilen glikol koji se koristi za hranu je bezbedan za upotrebu u pumpi za bunar koja snabdeva vodu za piće u vašem domu. Ovo je poslednji korak pripreme vodene pumpe za zimu.

Kosilica ili trimer

Jedan od zadataka koji vas čeka prilikom pripreme za zimu jeste uređenje vašeg travnjaka koji ulazi u fazu mirovanja do proleća – a želite da proleće dočeka u što boljem stanju. Naime, trava raste dok god su dnevne temperature iznad 10 stepeni. Kako se temperatura bliži nultom podeoku, trava usporava rast i, na kraju, potpuno prestaje da raste.

Preporučuje se da vaša trava bude kratka preko zime. Duga trava obezbeđuje obrok za insekte i male životinje, poput voluharica, koje će se tokom cele zimske sezone hraniti travom pod snežnim pokrivačem. Ovo dovodi vaš travnjak u opasnost od bolesti, pružajući pogodno mesto za preuzimanje buđi i bakterija. Pobrinite se da očistite lišće i ostatke pre nego što padne sneg.

Kako biste travnjak pripremili za zimu biće vam potrebna kosilica ili trimer. Ovi alati podjednako uspešno skraćuju travu, ali razlikuju se po mehanizmu i načinu upotrebe, stoga treba da odlučite koji je prikladniji za vaše potrebe i preferirani način rada.

Kosilice i trimeri mogu biti benzinski, električni i akumulatorski. Električni modeli su tihi i efikasni, ali ograničeni su kablom. Akumulatorski zahtevaju punjenje baterija nakon svake upotrebe i ograničavaju vas dužinom trajanja baterije, dok su benzinski modeli najjači i najizdržljiviji, ali imaju najveći nivo emisija (isparenja usled korišćenja benzina). Bez obzira za koji model se opredelite, bitno je da znate da svaki od pomenuta tri vrlo efikasno obavlja zadati posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here