Tople učionice za srpske đake

0

Obradovali se: Imaće fudbalski teren u Strezovcu
 

Treću godinu zaredom dobrovoljci organizacije Solidarnost Kosovo sve svoje snage i mogućnosti usmeravaju na sela u enklavama. Pošto su odlično usaglašeni s manastirom Gračanica, gde im je i sedište kancelarije, zajedno su izabrali ustanove s najlošijim uslovima za obavljanje školskih delatnosti. Lane su obnovili pet škola, a upravo su krenuli u obnavljanje novih pet. Radovi su započeli u školskim ustanovama u mestima Kololeč, Kosovska Kamenica, Babin Most, Prilužje i Strezovce.

– Tu hara i zub vremena. Rekonstrukcije i osveženja moraju da budu totalne. U Kololeču je 15 đaka, u Kosovskoj Kamenici 160, u Prilužju ih je tokom zimskih meseci sve manje, provedu više vremena bolesni u krevetima nego u đačkim klupama. A u Strezovcu želimo da završimo i školski fudbalski teren, čija je gradnja započeta pre rata 1999. godine – kaže Arno Gujon, čelnik ove humanitarne organizacije.

 

Elena do škole pešači 8 kilometara
 

Prema njegovim rečima u pobrojanim objektima ništa ne valja: krovovi propuštaju, vlaga natapa zidove, prozori ne mogu da se zatvore, stepenište okrunjeno, razvaljeno, vrata šuplja, električne instalacije dotrajale pa osvetljenje ne radi, a od zime se cvokoće. U toaletima curi voda na sve strane, zidovi se ljušte, po školskim tablama ne može da se piše, stolovi i stolice klimavi…

Nabrajanju nikad kraja, ali kada se sve to obiđe, stavi na papir, izvedu računice, pozovu lokalne zanatlije, svaka stavka precizira, posao može da krene. I, krenuo je!
Arno Gujon kao da je u struju uključen. Smišlja i organizuje, prikuplja i deli gde je najpotrebnije. Kosovski hrišćani ga zovu Bog Kosova i znaju kao onog koji kad nešto obeća – u tome čelično istraje. 

Škola u Kololeču
 

– Izazov je pomagati unesrećenima. Roditelji kosovskih đaka shvataju da škola nije samo mesto učenja, već druženja, ali i zaštite njihove dece. Kad su u školi, sigurniji su da im se neće nešto loše desiti, ali im se dešavalo da se u lošim uslovima za rad deca stalno razboljevaju. Pokušaćemo da im bude siguran krov nad glavom, zidovi suvi, učionice zagrejane, sijalice upaljene, voda u lavaboima i toaletima od koristi, oglasiće se školska zvona… Žurimo. Sneg je na pragu. Pozivamo i molimo da se pomogne malim đacima, neka zaborave traume koje nose i neka dožive ono iz pesme "najlepše je đačko doba" – u dahu govori neumorni Arno.
 

Donacije na više načina

Humanitarnom udruženju Solidarnost Kosovo ili, konkretnije, kosovskim hrišćanskim enklavama može se pomoći na sledeći način:
Ček nasloviti na Solidarite Kosovo i proslediti na adresu: Solidarite Kosovo, BP 1777, 38220 Vizille, France ili uplatu izvršiti putem Paypal, "sastanak" na sajtu solidarite-Kosovo.org i potom kliknuti na Dons en ligne (Za bankarske virmane kontaktirati: contact@solidarite-kosovo.org).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here