Pixabay
Grožđe

Sve toplija klima povećaće proizvodnju vina u Velikoj Britaniji, pokazala je studija “Projekcije klimatskih promena za vinogradarstvo Ujedinjenog Kraljevstva do 2040: fokus na poboljšanju prikladnosti za pino noar”, koju je objavio časopis za vinovu lozu i vino “Oeno One”.

Površine pod lozom su se u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2004. i 2021. proširile za skoro 400 odsto, sa 761 na 3.800 hektara.

Dok su drugi regioni pogođeni vrelim talasom, sušom, nedostatkom padavina i požarima, klimatske promene donele su mogućnost uzgajanja vinove loze na Ostrvu u mnogo većem obimu nego što je ranije bilo moguće.

Pre 2004. dominantne sorte koje su se uzgajale bile su rajhštajner, sejval blan i miler-turgo otporne na hladnije klime i to se sad menja, te su istraživači u fokus stavili sortu pino crni koja je tamo najzastupljenija i čini 33 odsto površina, prenosi Agroklub.

U svom radu su otkrili da će značajna područja Engleske i Velsa postati toplija do 2040. godine za 1,4 stepeni u toku vegetacijske sezone.

To povećava površine na kojima bi se pino noar mogao uzgajati, ali i druge sorte, poput sovinjon blana, rizlinga i semilona.

Ove sorte se sada sporadično uzgajaju, ali s promenom klime zasigurno će se površine pod njima povećati.

Ova studija je obuhvatila analizu klimatskih podataka u periodu od 1999. do 2018. godine za tri vinogradarska područja i u pitanju su francuski Šampanj i Burgundija, kao i nemačka regija Baden, a modeli predviđaju klimatske promene na području UK i uslove kao u navedenim regijama.

U studiji su predstavili dokaze o nedavnom zagrevanju tokom vegetacijske sezone u jugoistočnoj i južno-centralnoj Engleskoj i uticaju na održivost vinogradarstva.

Promene u budućnosti mogu dodatno uticati na održivost, pogodnost sorti i potencijal vinskog stila.

Ipak, zabrinjavajuće je da postoje brojni izazovi kada su u pitanju promene, a povezani su s pojavom ekstremnih vremenskih pojava i njihovim uticajem na ekosisteme.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here