Lična arhiva

Dok su pojedine evropske zemlje još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, u Srbiji će to ove godine učiniti Sremska Mitrovica. Ta lokalna samouprava je prvi grad u našoj zemlji koji će svojim građanima dati po 10.000 dinara pomoći za plaćanje grejanja i kupovinu ogreva.

U Ministrastvu rudarstva i energetike, na pitanje da li se na nivou države razmišlja o uvođenju slične mere, kažu da je u ovom trenutku težište na primeni već postojećih, kojima se štiti životni standard građana ali da po formiranju nove Vlade postoji prostor da se razgovara i o novim predlozima i inicijativama.

Tromesečna pomoć

Vaučere koji će se dodeljivati tri meseca moći će da iskoriste domaćinstva u Sremskoj Mitrovici, čiji prihodi po članu ne prelaze 25.000 dinara mesečno, a kriterijum će biti i imovinsko stanje i broj članova porodice. Njima će moći da se plate računi za grejanje JKP “Toplifikacija”, a biće moguća i refundacija troškova nabavke drveta, peleta, mazuta i uglja. Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi, socijalno ugrožena domaćinstva će ovo pravo moći da ostvare tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Sremska Mitrovica raspisati u narednom periodu.

– Organizovaćemo komisiju koja će se sastojati od pet članova, a oni će biti iz redova zaposlenih u Centru za socijalni rad “Sava”, kao i gradske uprave za socijalnu zaštitu – kaže Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

On nije mogao da precizira koliko će domaćinstava imati pravo na ovu vrstu pomoći, ali je naglasio da za ovu godinu lokalna samouprava ima dovoljno novca.

Dobra ideja

Primer Sremske Mitrovice udruženja potrošača u Srbiji ocenjuju pozitivno i dodaju da bi trebali da ga slede i ostale lokalne samouprave.

Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da je ideja o uvođenju energetskih vaučera dobra i da bi trebalo i država da osmisli sličan način da pomogne najugroženijim građanima. On navodi primer Nemačke, koja izdvaja milijarde evra za podršku građanima zbog energetske krize.

– Ne možemo sa njima da se poredimo, ali trebalo bi da se osmisli način kako da se olakša predstojeći period stanovništvu koje je u teškom položaju – kaže Alfirović.

On podseća da u Srbiji postoji uredba o energetski ugroženom kupcu kojom je regulisano koja domaćinstva mogu da ostvare popust na električnu energiju, gas i toplotnu energiju, pa bi po sličnom modelu mogli da se uvedu i energetski vaučeri.

– Kad bude formirana naredna vlada, verujemo da postoji prostor da se razgovara i o novim predlozima i inicijativama koji bi se odnosili na zaštitu ugroženih kategorija stanovništva u uslovima energetske krize – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike za “Vesti” i naglašavaju da lokalne samouprave svakako mogu da preduzimaju mere u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

Popust za struju

Podsetili su i da je 16. septembra Vlada Srbije usvojila Zaključak kojim se preporučuje Javnom preduzeću (JP) Elektroprivredi Srbije (EPS) da kupcima iz kategorije domaćinstva na garantovanom snabdevanju obračuna popust na zaduženje za električnu energiju u obračunskom periodu, od računa za oktobar 2022. i zaključno sa martom 2023. i da je još 4. avgusta Vlada ograničila cenu peleta na 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

– U proceduru je upućena i nova uredba, koja je usmerena ka smanjenju energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanja njegovih prava. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas. Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju – naglasili su u resornom ministarstvu i procenili da će se broj korisnika pomoći sa postojećih oko 72.000 povećati na ukupno oko 200.000.

Kubik drva 12.000 dinara

Kubik drva na stovarištima u Srbiji ovih dana košta do 12.000 dinara, koliko i tona najjeftinijeg uglja, dok se pelet ne može nači za manje od 38.000 dinara, ali ga nema. Inače, jedna porodica tokom zime, prema ranijim podacima potroši od četiri do pet metara drva za grejanje.

I Evropa pomaže

Mnoge evropske države najavile su podršku svojim građanima vrednu više milijardi evra, kako bi im pomogle da podmire troškove za grejanje. Francuska je prošle godine već najavila jednokratnu isplatu pomoći od 100 evra za 5,8 miliona domaćinstava koja dobijaju vaučere za energiju, dok je Italija najavila plan vredan 14 milijardi evra koji će porodicama omogućiti da račune za gorivo zadrže na nivou iz 2021. i te mere obuhvataju jednokratnu isplatu pomoći od 200 evra ljudima koji zarađuju 35.000 evra godišnje ili manje. Domaćinstva sa niskim prihodima u Holandiji ove godine dobijaju 1.300 evra pomoći za plaćanje struje, a Poljska vlada je u julu odobrila dodatak za porodice koje koriste ugalj.