Tornado ubio dijasporce

0

Radovan (60) i Dragica Filipović (56) iz Beča poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Inđije kada je na njihov auto, usred nezapamćenog nevremena, naleteo kamion.

Njih dvoje su, kako se saznaje, došli u Srbiju da bi sahranili Radovanovog oca Živka. Oboje su stradali na mestu nesreće, dok su troje njihovih unuka, desetogodišnje bliznakinje Jelena i Sara, kao i dvogodišnji Lazar, teže i lakše povređeni.

Do nezgode je, prema saznanjima iz istrage, došlo kada se automobil mercedes, u kojem su bili Filipovići sa troje unuka, iz zaustavne trake uključivao u saobraćaj. Usled slabe vidljivosti na putu, zbog jakog pljuska i olujnog vetra nalik tornadu, na njih je s leve strane naleteo kamion sa prikolicom iz Novog Pazara.

Filipovići su u Srbiju, kako kažu njihovi rođaci, stigli dve nedelje ranije, kako bi sahranili Radovanovog oca, a bukvalno dan po nesreći planirali su da se vrate u Austriju s unucima. Međutim, tragedija je bila brža.

– Bili su divna porodica, pre mnogo godina otišli su trbuhom za kruhom u Austriju, tamo su im se rodili sin Rade i ćerka Ivana. U Inđiju su dolazili vrlo retko. Nažalost, Radovanov otac je pre dve nedelje doživeo moždani udar i preminuo. Zato su i došli u Srbiju, kako bi sredili sve oko sahrane. Poveli su i Ivaninu decu sa sobom. To su divna i vaspitana deca. Trebalo je sutra da se vrate u Beč i, eto, dogodi se ova tragedija. Tuga – u šoku kažu njihove komšije.

Vozač kamiona koji je naleteo na mercedes alkotestiran je na mestu nesreće, ali nije poznato da li je vozio pijan. On je priveden i određen mu je policijski pritvor.

Pijavica protutnjala Srbijom

Jako nevreme slično tornadu pogodilo je Inđiju i okolinu. Snažan vetar u obliku vrtloga podigao je veliku prašinu, a prema navodima medija upravo ova, za Srbiju neobična pojava, glavni je “krivac” za pomenutu saobraćajnu nesreću na auto-putu Beograd – Novi Sad u zoni radova nedaleko od Inđije.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da uprkos tome razloga za brigu u narednim danima nema.

– Velika nestabilnost vremena dovela je do ovakve pojave. Nije reč o tornadu kako pišu mnogi mediji, već je to bila takozvana pijavica. Reč je o vrtlogu malih dimenzija koji možemo objasniti kao bebu tornada. Ipak, meteorolozi pažljivo prate atmosferske promene jer pijavica može da prethodi razvijanju tornada. Prema trenutnim parametrima, nema razloga za brigu – objasnio je za “Vesti” Nedeljko Todorović.

Kako kaže, ovakve pojave su karakterističnije za toplije mesece.