Tradicija Japana u Domu za stare

0

 

– Bilo je čarobno, oduševljena sam! – kaže Jelisaveta Radojčić, korisnica Doma za stare – Stacionara na Karaburmi, inače biolog u penziji, i dodaje: – Uživala sam u ceremoniji oblačenja kimona. Aktivnosti ovog tipa pričinjavaju nam veliko zadovoljstvo jer nam daju priliku da steknemo nova znanja i iskustva. Od kada sam ovde, već četiri godine, doživela sam toliko novih stvari koje nisam za ceo svoj život.

Upoznavanje sa tradicionalnim načinom oblačenja kimona jedna je od aktivnosti koje kompanija Japan Tobacco International organizuje svakog meseca u Domu za stare – Stacionaru na Karaburmi, kako bi unapredila društveni život korisnika, koji su već imali priliku da nauče japansku tehniku pravljenja ikebana.

– Mesečnim aktivnostima želimo da oplemenimo svakodnevnicu naših prijatelja iz Doma za stare. Današnja demonstracija japanske veštine je jedna od onih malih stvari koje često umeju da pričine veliko zadovoljstvo i učine život ispunjenijim i srećnijim – poručila je Ana Veljković, menadžerka za komunikacije u kompaniji JTI za Zapadni Balkan.

 

Kakva je ovo stvar koja se nosi?

Kimono (u bukvalnom prevodu – stvar koja se nosi) tradicionalni je japanski odevni predmet koji nose i muškarci, i žene i deca. Kimono je odora u obliku latiničnog slova T, velikog okovratnika, dugih i širokih rukava čiji rubovi padaju do članaka. Nosi se obavijen oko tela, uvek sa levom stranom preko desne (osim u slučaju oblačenja za sahranu), učvršćenim pojasom obi koji se vezuje na leđima, uz japanske čarape tabi i tradicionalnu japansku obuću geta. Pravi se od svile i drugih specijalnih materijala. U Japanu se veoma poštuju i smatraju umetničkim radovima. Leti se umesto formalnog kimona nosi jukata, koja je lakša za kretanje i rad. Kimona se šiju u nekoliko oblika, zavisno od nivoa formalnosti. Na ženskim kimonima nivo formalnosti manifestuje se dužinom rukava, bojom i materijalom, dok muški ima jedan oblik i obično je tamnije boje.

Ranije ove godine JTI je donirao sredstva za rekonstrukciju ovog Stacionara namenjenog nezi osoba sa delimičnim ili potpunim invaliditetom kojima je u potpunosti potrebna tuđa nega i pomoć.

 

Ovaj projekat je nastavak podrške kompanije JTI sistemu zaštite socijalno ugroženih grupa u Beogradu. Do sada su donirana sredstva za adaptaciju i opremanje prvog specijalizovanog Dnevnog boravka za odrasle sa posebnim potrebama u Beogradu, kao i za dva Dnevna boravka za stare na Vračaru i Novom Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here