M. Filipović
Ikonu nose kući: Porodica Vlašković, Koviljka i Bojan Glogovac

Srpsko kulturno-umetničko društvo Mladost iz Hamburga i ove godine, po tradiciji, obeležilo svoju slavu Svetog Vasilija Ostroškog. Već drugu godinu to je učinjeno uz poštovanje svih epidemioloških mera za suzbijanje korona virusa. Familija Vlašković je u hramu Svetog arhangela Mihaila preuzela ulogu domaćina klupske slave od porodice Glogovac.

Zorica Vlašković kaže da je srećna što baš njena porodica ima tu čast, ali joj je žao što nema tradicionalnog velikog slavlja i druženja zbog korone.

– Folklor je pre nekoliko godina uzeo Svetog Vasilija za svoju slavu da čuva ovo društvo. Svake godine ikonu čuva i nosi kući druga porodica, ove godine mi kao porodica imamo tu čast i zadovoljstvo. Ranije smo ovaj dan svečano obeležavali uz bogatu trpezu i okupljanje velikog broja članova i prijatelja Mladosti, ali sad to nije moguće zbog korone – sa žaljenjem se priseća nekih prethodnih slava Zorica Vlašković.

Uz nju su u hramu bili suprug Miljan, ćerka Nataša i sinovi Nikola i Nemanja.

Bojan Glogovac, predsednik SKUD-a Mladost kaže da je slava kluba tradicija, koja se mora čuvati i obeležiti svake godine sa ili bez korone.

– Nažalost zbog epidemiološke situacije nismo mogli da se okupimo u većem broju, tako je bilo i prošle godine. Ali ono osnovno smo i prošle i ove godine ispoštovali, osveštali slavska znamenja u hramu, presekli kolač. Nadamo se da ćemo sledeće moći da se okupimo u što većem broju kao što smo i pre znali, da će svi naši članovi, pre svega folkloraši i njihovi roditelji sedeti zajedno i slaviti ovaj dan. Čast je što slavimo Svetog Vasilija Ostroškog – rekao je Glogovac, koji je u hram došao sa majkom Koviljkom.

Protojerej Siniša Vujasinović poželeo je prisutnima zdravlje, sreću i da među njima vladaju mir i ljubav, potom je lomio slavski kolač sa ovogodišnjim i budućim kumom slave.

Prota Siniša kolač lomio i sa Miljanom Vlaškovićem

Crkva otvorena svaki dan

Posete hramu Svetog arhangela Mihaila su moguće uz strogo poštovanje mera. Isto važi i za prisustvo liturgijama. Nedeljne službe se održavaju prva u devet, a druga u jedanaest sati. Mere distance od 1,5 metara i nošenje zaštitnih maski važe već duži vremenski period i nisu se promenile. Takođe ograničen je i broj ljudi. Po svim epidemiološkim merama maksimalan broj ljudi je 75. Svakim danom crkva je otvorena od 10 do 14 sati.

Bojan Glogovac i prota Vujasinović