Z. MIRKOVIĆ
KUD Semberija i Majevica iz Presbauma na jednoj od ranijih priredbi

Austrijski savez srpskog folklora (AS SF) organizovaće u subotu, sa početkom u 18.00, u sali VHS Meidling , svoju prvu priredbu – zajedničku manifestaciju folklornih udruženja Austrije pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – Prvi koraci”.

– Na ovoj manifestaciji AS SF želi da posle duže pauze, uz poštovanje svih korona mera, okupi članove udruženja iz cele Austrije i na taj način pruži mogućnost izvođačkim ansamblima ovih društava da se vide, upoznaju, druže i razmene iskustva na polju folklora – najavljuje Aleksandar Stanković, predsednik AS SF.

Uprkos dugoj pauzi i strogim merama, dolazak i učešće na manifestaciji potvrdila su brojna folklorna udruženja širom Austrije. Ograničen broj mesta za gledaoce je već rasprodat.

Ovom prilikom biće prezentovani ciljevi i planovi ovog Saveza folklornih udruženja.

“Posle više decenija negovanja i razvijanja srpskog folklora, zahvaljujući čvrstoj volji i želji velikog broja kulturno-umetničkih društava u Austriji osnovan je Austrijski savez srpskog folklora. U saradnji sa drugim institucijama u Austriji, Srbiji i savezima drugih zemalja, cilj je da se bavimo unapređenjem, očuvanjem i razvojem srpskog folklora i potrebama, kako kulturno-umetničkih društava tako i umetničkih rukovodioca u njima. Prvi put imamo jednu specijalizovanu organizaciju koja se bavi izričito folklorom i srpskom kulturom. Ova organizacija trebalo bi da uspostavi jednake kriterijume za promovisanje i očuvanje našeg kulturnog nasleđa u Austriji”, izjavili su iz upravnog odbora AS SF.

Oni pozivaju pojedince da zaborave sve nesuglasice iz prošlosti i pridruže se zajedničkom cilju i želji da se pokaže jedinstvo, snažna volja i spremnost da se zajedno unapredi i očuva naše tradicionalno nasleđe koje smo dužni da prenesemo našim potomcima.