M. Stanković
Zanimljivo: Deci se dopalo što smeju da dodiruju eksponate

U Hramu Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu proteklog vikenda su se okupljali brojni zemljaci, osim na molitvu, da uživaju u svim sadržajima koje je ponudio gostujući Etnografski muzej iz Beograda.

Muzej se odazvao kolektivnom pozivu Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Generalnog konzulata Republike Srbije i naše crkve iz Hamburga i organizovao trodnevnu izložbu sa radionicama za decu. Izložba pod naslovom “Dete i tradicija” koja je postavljena u velikoj sali hrama imala je edukativni program namenjen deci i mladima s ciljem da upoznaju srpsku kulturu kao deo celokupnog svetskog nasleđa. Prvog i drugog dana su organizovane i radionice za decu, a trećeg dana predavanje za odrasle.

Svečanom otvaranju su prisustvovali brojni đaci i roditelji kojima se najpre obratila Lidija Ivanović, konzul, koja je gostima poželela dobrodošlicu i istakla odličnu saradnju između konzulata, škole i profesorke Dragane Rašuo kao i saradnju sa crkvom i protama Sinišom Vujasinovićem i Aleksom Milinkovićem. U ime škole govorio je Vasilije Lalić, predsednik Saveta roditelja pozdravljajući gošće Tijanu Čolak Antić, direktora Etnografskog muzeja i kustosa muzeja Mašu Peruničić i Anu Novaković.

Tijana Čolak Antić je organizatorima darovala knjige i za “Vesti” detaljno objasnila da izložba obuhvata deo stalne izložbe Etnografskog muzeja iz 2001.godine kada je muzej slavio svoju stogodišnjicu, a obuhvata kulturu Srba u 19. i 20. veku.

– Postavljeno je 15 parova velikih fotografija narodnih nošnji: Kolubare, Srema, Banata, Bačke, Šumadije, Kosova, Crne Gore, Zapadne Bosne, Slavonije i Dalmacije i fotografije kuća s enterijerima dinarskog, moravskog i panonskog tipa i jedne gradske kuće. Postavljeni su i edukativni eksponati i smeju da se diraju, a organizovali smo i edukativne radionice u kojima je učestvovalo oko 100 đaka za dva dana.

U radionicama je učestvovalo i nekoliko đaka Srpske dopunske škole iz Bremena koji su zajedno s roditeljima i učiteljicom Milicom posetili izložbu i razgledali lepi Hram Svetog arhangela Mihaila.
– Bilo nam je danas super u Hamburgu – izjavila je Mia Marković iz Bremena pri povratku u voz.
Slavica Milutinović, majka Jelene Bikicki, kaže da su svi imali šta da vide i nauče.

– Za decu je bilo važno što su doživela direktan kontakt s eksponatima iz naše kulturne baštine, što su učila igrajući se i što će imati divnu uspomenu na druženje sa zemljacima.

Na izložbu je iz Kila, s roditeljima došao i Filip Majstorović, bivši đak Srpske dopunske škole.

Starija grupa učenika kraj svojih slavskih kolača

Mesili slavske kolače

Za hamburške đake je izuzetno korisno i zanimljivo bilo što su učestvovali u radionicama koje su organizovane svakog dana u dva termina u tri grupe formirane prema uzrastu, sa po 9 učesnika sa kojima su istovremeno radile Maša Peruničić, Ana Novaković i Tijana Čolak Antić. Ova radionica je obuhvatala pet delova: igra memorije (tema je bajka i srpska tradicija i crteži inspirisani freskama), nošnje, stanovanje, Božić i slava. Da bi se lako komuniciralo, svaki učesnik je oko vrata nosio “medaljon” sa svojim imenom koje je ispisao ćirilicom.

Đaci su s velikom pažnjom i oduševljenjem rešavali zadatke, otkrivali skrivene šare na izložbenim eksponatima, a na kraju je svaki učesnik dobio grudvicu kvasnog testa sa zadatkom da umesi svoj slavski kolačić i da ga ukrasi izabranom figurom ptice, pletenice, grožđa, od beskvasnoog testa, koju će sam modelovati.

Tepsije pune malih slavskih kolačića stavljane su u vruće rerne u kuhinji hrama i sa nestrpljenjem se čekao završetak pečenja kao krunisanje uspešnog rada. Svako je svojoj kući poneo mali slavski kolač, simbol srpske kulturne baštine, sa osmehom uspeha na licu.

Prvačić Darjan Branković je imao zanimljiv zadatak koji je uspešno rešio.
– Meni je sve bilo lepo i zanimljivo i lako sam našao traženu šaru na pregači – kaže Darjan.

Recitacije

Učenici su izveli prigodan program koji je završen nastupom Srpskog kulturno umetničkog društva Mladost. Đački program je vodio učenik Luka Ivanović, a u njemu su učestvovali: sestre Drobnjak, Danilo i Isidora Stojanović, Kasija Davidović, Lazar Tasić i Mihajlo Popović recitujući prigodne stihove i grupa najmlađih đaka izvodeći pesmu “Pekarčić”.
Luka Ivanović je posle priredbe komentarisao:

– Sve mi se dopalo što smo ovde radili.

Lazar Tasić se ponosio što je napravio figuru ptice i dodao :
– Napravio sam i pletenicu, samo ne znam gde je nestala, ali ptica je tu.

Izvor:
M. Stanković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here