Ž. Marković
Lepota izvornog stvaralaštva: Dečji ansambl AKUD Floričika

U negotinskom selu Jabukovac, u okviru manifestacije Miholjski susreti sela, organizovan je celodnevni program uz veliki broj učesnika koji su brojnoj publici predstavili svu lepotu izvornog narodnog stvaralaštva. Upriličen je zanimljiv takmičarski, edukativni, kulturno-umetnički i izložbeni program. Ovo je bio prvi program u okviru Miholjskih susreta sela u Opštini Negotin koja već decenijama organizuje Susrete sela, na šta je podsetio Vladimir Veličković, predsednik opštine otvarajući prvi deo celodnevnog programa koji je održan u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”.

Duet: Slađana Vojinović i Dijana Miljković

– Cilj organizovanja Miholjskih susreta sela jeste obogaćivanje društvenog i sportskog života u selima širom zemlje, a ja ću istaći da Opština Negotin kontinuirano, skoro pola veka, organizuje Susrete sela koji ističu svu lepotu narodnog stvaralaštva, običaja, muzike i igre iz našeg kraja. Nadam se da će i ovaj program predstavljati novi vetar u leđa našim kulturno-umetničkim društvima u pokretanju ili obnavljaju rada i druženja – kazao je Veličković.

Zdravičar Nikola Stojanov iz Mokranja

Posle liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” program su pripremili učenici koji su prikazali segmente iz različitih oblasti seoskog života meštana Jabukovca. Narodnom pesmom “Gergina” predstavila se učenica sedmog razreda Violeta Nikolić. Školski program zaokružen je nastupom plesne grupe. Potom je usledio nastup hora hrama Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko.

Miloš Didić, KUD Mladost

U školi je održan i sportski deo manifestacije gde je takođe bila zastupljena tradicija. Osim takmičenja u odbojci i malom fudbalu, tridesetoro dece nadmetalo se u krunjenju kukuruza, bacanju kamena s ramena, skoku udalj, potezanju čobanskog štapa. Takmičenje je završeno dodelom diploma i medalja najbolje plasiranim. Sportski deo programa završen je utakmicom na stadionu, gde su snage odmerili fudbalski klubovi Polet iz Jabukovca i Branik iz Štubika.

Ne predaju se: Veterani iz Jabukovca

Veče je bilo rezervisano za najposećeniji deo manifestacije, kulturno-umetnički program u Domu kulture uz učešće 10 društava iz negotinske opštine. Nastupila su kulturno-umetničkih društava Floričika iz Jabukovca, Mladost iz Čubre, Prerast iz Štubika, Karbulovo iz Karbulova,”Čučuk Stana” iz Sikola, “Voja Čurić” iz Kobišnice, Vrelo iz Šarkamena, “Mokranjac” iz Mokranja, “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča i “Živorad Petrović Dudić” iz Jasenice. Članovi ovih društava su pokazali svu lepotu i bogatstvo izvornog narodnog stvaralaštva kroz muziku, pesmu, igru, usmenu tradiciju i autentičnu nošnju. Predstavili su se folklorni ansambli, interpretatori vlaških pesama, instrumentalisti, zdravičari….

Uživale u nastupima folklora: Penzionerke iz Austrije i Švajcarske

Publika je uživala u njihovim nastupima, a u punoj sali poseban deo zauzele su penzionerke koje su godinama radile u Austriji i Švajcarskoj, a sada žive u Negotinu i okolnim mestima.

Učio od najboljeg: Jovan Miljković

Muzika, pesma, zdravica

Publika je burnim aplauzima pozdravila sve nastupe, između ostalih i Jovana Miljkovića, najboljeg učenika najvećeg vlaškog harmonikaša svih vremena, pokojnog Slobodana Božinovića, pa Slobodana Botića, interpretatora vlaških pesama, frulaša Miloša Didića iz Čubre i Nemanja Stanojevića iz Jasenice. Posebno su pozdravljeni domaćini AKUD Floričika iz Jabukovca, koji su se predstavili s tri folklorna ansambla – dečjim, omladinskim i veteranskim.

Program je završen podelom zahvalnica učesnicima manifestacije, institucijama, privatnim preduzetnicima, pojedincima koji su pomogli organizaciju.

Gosti iz Bukovča: Ljuba Vojvodanović i KUD “Dimitrije Belivakić”

Čuvamo običaje

Dragan Pavlović, predsednik KUD “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča, ističe zadovoljstvo što su Miholjski susreti sela prvi put organizovani i na teritoriji opštine Negotin.

– Ovo večerašnje okupljanje je dobra prilika da se predstave sva aktivna kulturno-umetnička društva. Svako od nas će izvesti više tačaka u programu, a najvažnije je što naši članovi imaju lepu priliku da prikažu šta su naučili. To i je najbolji podstrek da istraju u očuvanju tradicije i običaja koje su su nam u nasleđe ostavili preci. Naravno, tu je i veliko druženje svih učesnika ovog skupa. Mi nastupamo u pet tačaka, igraće omladinski folklor, narodnu pesmu izvodi Ljuba Vojvodanović i orkestar će izvesti više izvornih pesama i kola – kaže Pavlović.

Izvorna pesma: Nađa Živanović i KUD “Voja Čurić”

S kolena na koleno

Jelica Bulbić, predsednik KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice, kaže da je svima u društvu drago što imaju priliku da nastupe u Jabukovcu.

– Došli smo ovde spremni za dobro druženje, nadigravanje. Kao učesnici, pripremili smo par tačaka, vokalni solisti će otpevati vlaške pesme, imamo i soliste na više instrumenta, a omladinska grupa izvodi dva spleta vlaških igara. Forsirali smo omladinu kako bismo ih motivisali da se bore za očuvanje naše vlaške tradicije i kulture, pre svega što se tiče muzike, igara i nošnje. Prenosimo to s kolena na koleno, za sada vrlo uspešno, verujem da će tako biti još decenijama – izjavila je Jelica Bulbić za “Vesti”.

Starinski recepti: Dragana Jovanović i Sanja Stanešić

Izložba nošnji, hrane, zanata

U popodnevnom programu manifestacije priređen je program namenjen pčelarima, a predavanje je održao Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, o načinima borbe protiv klimatskih promena u pčelarstvu. Potom su posetioci manifestacije imali priliku da vide izložbu narodnih nošnji, starih zanata, hrane, meda i lekovitog bilja koju su priredili izlagači: AKUD Floričika iz Jabukovca, pčelarska gazdinstva Slobodana Lukovića i Miodraga Anđelkovića, Udruženje voćara Voćar-Karbulovo iz Karbulova, pekara Dubravka, korpar Smiljan Blendić iz Jabukovca, Manastir Vratna i PRIMULA VERIS
iz Jabukovca.

Dragana Jovanović kaže da je pekaru Dubravka osnovala njena majka.

– Već 20 godina je prošlo od kako radimo u Jabukovcu. Pečemo verske kolače i lepinje u skladu s našim vlaškim običajima i po starinskim receptima, specijalne vrste hlebova sa semenkama, beskvasni, kukuruzni i hleb sa heljdom. Po tome smo poznati i prepoznatljivi u Negotinskoj Krajini – kaže Dragana koja je rodom iz Vratne.

Nasledile od baka: Autentična vlaška nošnja

Na izložbenom delu manifestacije svoj štand imalo je i Udruženje voćara iz Karbulova.

– U Karbulovu se pedesetak domaćinstava ozbiljnije bavi voćarstvom i sva imaju skladišta. Oni koji imaju velike zasade proizvode i prodaju na veliko, a ko ima manje on krčmi po malo većoj ceni na pijaci. Voćarstvom se bavim više od 10 godina a najviše gajim jabuke, i to sorte ajdared, zlatni delišes, mutsu, greni smit i ostale u manjim količinama, a glavna sorta je ajdared. Ove godine je slabo rodila jabuka zbog sušnog vremena. Ali nadamo se boljim godinama – izjavio je za naš list Nikola Zdravkovski, član Udruženja voćara Voćar iz Karbulova.

Program počeo u školi

Pomogla i dijaspora

Publiku i učesnike pozdravio je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin i istakao da je Dom kulture uređen “zahvaljujući odličnoj saradnji s Mesnom zajednicom Jabukovac i meštanima koji vole svoje selo i žive u njemu kao i meštanima u dijaspori”.

– Udruženim snaga možemoda uradimo više, i iz tog razloga je upravo realizacija ovakvih projekata dragocena. Lokalna samouprava nastoji da, u skladu s mogućnostima, sela Negotinske Krajine unapredi ulaganjem u objekte, puteve i organizaciju manifestacija koji doprinose kvalitetnijem životu na selu, a za uređenje ovih prostorija, za izvođenje građevinskih i elektro-radova izdvojili smo šest miliona dinara – kazao je Gugić.

Meštani sela su još 2016. osnovali Fondaciju Jabukovac s ciljem obnove, rekonstrukcije, izgradnje objekata svih vrsta infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj i poboljšanje uslova za život Jabukovca. Fondaciji često pomažu oni koji godinama rade u zemljama Zapadne Evrope.

Susreti u 87 opština

Manifestacija Miholjski susreti sela bila je svojevrsna završnica tradicionalnih Susreta sela opštine Negotin, a finansijski su je pomogli Ministarstvo za brigu o selu i Opština Negotin. Miholjski susreti sela se ove godine realizuju u 1.300 sela širom Srbije i ovu manifestaciju Ministarstvo za brigu o selu sprovodi u oblasti negovanja tradicije na selu, u cilju obogaćenja društvenog i sportskog života, negovanja tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa seoskih sredina.

U Jabukovcu je organizovana u saradnji sa Domom kulture “Stevan Mokranjac” Negotin, AKUD Floričika i MZ Jabukovac, brojnih prijatelja i sponzora.

– Ove godine je 87 opština učestvovalo u ovoj manifestaciji, a Negotin je jedna od njih. Kulturno-umetnička društva koja su bila učesnici Susreta sela u našoj opštini predstavila su se ovde najboljim tačkama, a program je bio revijalnog tipa – izjavila je Vanja Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu.