Z. Mirković
Folklor je više od igre: Kolo i posle zvaničnog programa

Za očuvanje srpske tradicije, kulture i igre u Austriji ne treba brinuti jer, ako je suditi po viđenom na prvoj Smotri dečjih folklornih ansambala u toj zemlji – tradicija će biti sačuvana. Najmlađi igrači, uzrasta do 12 godina, oduševili su publiku uvežbanim koracima i stečenim znanjem, iskazujući ljubav prema igri i pesmi iz Srbije.

Da negujemo znanje naroda: Ambasador Rodić i Stanković

U takmičarskom delu Smotre, čiji je moto bio “U ime predaka, na ponos i čast sa tradicijom i kulturom”, učestvovali su Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, KUD Jedinstvo iz Beča, KUD Mladost iz Leobersdorfa i Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča. Pored njih, u revijalnom delu publici su se predstavili igrači KUD Kolo Maria Encersdorf, Mladosti iz Lebersdorfa, Bambija i “Mokranjca” iz Beča.

Najbolja igračica: Teodora Mišković iz KUD Jedinstvo

Smotra je počela intoniranjem himne Srbije i Austrije, a u ime vladike Andreja, blagoslov je dao otac Miljan. Manifestaciju je otvorio Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, koji je istakao da folklor nije samo igra, već mnogo više od toga – negovanje tradicije.

Šumadinci iz Solenaua: KUD “Jovan Jovanović Zmaj”

– Vremena su ozbiljnih i velikih iskušenja, a takav je i današnji dan. I zato treba da negujemo to znanje naroda. Ono treba da ide u prilog, onom određenju koje će dovesti do toga da ne zaboravimo nikada svoju prošlost i da misleći o njoj, grabimo ka budućnosti – rekao je Rodić, koji je podelio zadovoljstvo sa učesnicima što prisustvuje događaju ispunjenom muzikom, igrom, pesmom i smehom.

Aleksandar Stanković, presednik Austrijskog saveza srpskog folklora, koji je organizovao Smotru, kazao je da su se opredelili na taj korak, iako su unapred znali da će odziv biti relativno mali, budući da grupe koje čine deca do 12 godina nema mnogo naših kulturno-umetničkih društava, odnosno da ih imaju uglavnom veći klubovi.

Od Beča do Levča: KUD Jedinstvo

– Suština je u tome da upravo deca u tom uzrastu, najmlađi, u prethodne tri-četiri godine nisu dobijala mogućnost da se negde pokažu, da predstave ono što su naučili – kaže Stanković za “Vesti”.

Podsetio je da su u martu ove godine, na Smotri folklora, učestvovali i srednji ansambli, pa je odlučeno da ovo takmičenje bude isključivo za decu do 12 godina, uz mali “popust” – umetničkim rukovodiocima je bilo omogućeno da par igrača bude i godinu starije, kako bi ansambli bili kompletni.

Publika oduševljena nastupima

– Radujemo se što ova deca imaju mogućnost da predstave sve što su naučili, uvežbali u poslednje tri godine, i pored svih poteškoća, kovida… Sada su tu, nastupaju i deca koja su vrlo mala, i zato smo srećni, jer to je, zapravo, pogled u budućnost – dok gledamo u njih, vidimo budućnost – rekao je Stanković.

Smotra je okupila društva iz Beča i Donje Austrije, a Stanković pojašanjava da su predstavnici jednog broja naših klubova, nažalost, konstatovali da im je teško da oforme ansamble u tom uzrastu.

Radost: Igrači “Mokranjca” sa medaljama

Ali, iako nisu izašli na scenu mališani iz tih klubova su bili u publici, da bodre vršnjake.

Iako je druženje važnije od plasmana, ostaće zabeleženo da su na prvoj Smotri dečjeg folklora zlatnu plaketu dobili najmlađi igrači “Mokranjca” i “Bambija”, srebrnu Jedinstvo i Mladost, dok je bronza pripala KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj”.

Mališani SKC “Stevan Mokranjac” odneli su, prema oceni žirija, koji su činili Damir Šipovac i Petar Popović, pobedu s igrama iz Mačve “Skoči jare preko bare”.

Specijalnu nagradu za najbolju igračicu Smotre osvojila je Teodora Mišković, iz KUD Jedinstvo.

KUD Mladost iz Lebersdorfa

Nastavak dogodine

Smotra je osmišljena da bi mladim igračima pružila mogućnost da se osete kao “veliki”, da predstave svoje znanje i umeće, ali pre svega njen cilj je da se deca druže i uživaju, čuvaju jezik i nauče da cene svoje korene, čuvaju svoju tradiciju.

Ideja je da dečja smotra postane tradicionalna.

– Planiramo samo da naredne godine dečja i smotra srednjih ansambala budu zajedno, a da izvođačka, “velika” smotra bude poseban događaj. Takođe, doći će do promena u propozicijama, podići ćemo granicu i prilagodićemo uslove kao u Srbiji, gde postoje kategorije do četvrtog, i do osmog razreda – pojasnio je Stanković.

Ranka Savić

Događaj za pamćenje

Ovakve manifestacije bivše folkloraše vraćaju u neka stara vremena, pa tako i predsednicu Zajednice srpskih klubova Donje Austrije Ranku Savić, koja se prisetila perioda kada je i sama, kao dete, igrala folklor.

– Važno je da se čuva tradicija, a da ovakvi događaji ostaju u sećanju. Da se kolo igra dok postojimo – kaže Savić.

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austiji, istakao je da uvek treba raditi na tome da naša deca ne zaborave svoj, maternji, srpski jezik.

U ime lokalne samouprav,e Smotri je prisustvovao Tomas Brandšteter, predstavnik 16. bečkog okruga.

Rezultati Smotre

1. Zlatna plaketa – SKC “Stevan Mokranjac” – 95,5 bodova

2. Zlatna plaketa KSD Bambi – 91 bod

3. Srebrna plaketa KUD Jedinstvo – 87 bodova

4. Srebrna plaketa KUD Mladost – 83 bodova

5. Bronzana plaketa KUD “J. J. Zmaj” – 80,5 bodova

Igre iz Kobišnice: KSD Bambi

Od Mačve do Negotina

Program prve Smotre bio je podeljen u dva dela – takmičarski i revijalni, a oba su opravdala očekivanja, s obzirom da je publika svako izvođenje pozdravila gromkim aplauzom.

Mladi su na sceni “prošetali” po gotovo celoj Srbiji, predstavljajući igre iz različitih krajeva zemlje, od Negotinske Krajine do Mačve.

Tako su u takmičarskom delu najmlađi predstavnici Bambija izveli igre iz Kobišnice – “Aj la uor”, a njihovi vršnjaci iz KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, igre iz Šumadije – “Hopa, cupa, skoči”.

“Skoči jare preko bare”: SKC “Mokranjac”

Igre iz Levča – “Zasviraj mi, lepi Jovo”, doneli su na scenu igrači bečkog Jedinstva, a duh Beograda, kroz pesme i igre iz okoline glavnog grada Srbije – “Bre, devojče, a gde čuvaš ovce” najmlađi članovi KUD Mladost iz Lebersdorfa, dok su deca iz “Mokranjca” predstavila pesme i igre iz Mačve “Skoči jare preko bare”.

U revijalnom delu, najmlađi predstavnici KUD Kolo iz mesta Maria Encersdorf prikazali su igre iz Levča, a njihovi vršnjaci iz Mladosti igre iz Šumadije.

Igre iz okoline Smedereva – “I tako smo se igrali svirača”, zaigrali su mališani Bambija, a melos sa juga, kroz pesme i igre iz Gornje Pčinje “Gajtano mome mori” oživeli su igrači “Mokranjca”.

Prvi put na smotri: KUD Kolo Maria Encersdorf

Svi su šampioni

Najmlađi igrači KUD Kolo Maria Encersdorf su prvi put učestvovali na ovakvoj smotri, a predsednik društva Goran Lukić kazao je da u uzrastu do 12 godina imaju 25 mališana.

– Prvi put smo na ovakvom događaju, da deca osete kako je na smotrama. Mi imamo naš stav, da deca nastupaju revijalno, da pre takmičarskog duha mogu da se zabave, uživaju, da im publika aplaudira, da im to pričini zadovoljstvo – rekao je Lukić za “Vesti”.

On navodi da su za njih sva deca koja neguju srpsku kulturu šampioni, nezavisno od plasmana i nezavisno od toga da li se takmiče ili ne.