Trafikanti bez zarade od “Šarli ebdoa”

0
Red za kupovinu lista "Šarli ebdo"
 

Pariska tragedija je odjeknula u celom svetu, a da bi slika i opredeljenje, sada desetkovanog, nedeljnika "Šarli ebdo" bili u potpunosti rasvetljeni, odštampano je i u distribuciju otpremljeno, u 20 zemalja i prevedeno na nekoliko jezika, sedam miliona primeraka, s čim je oboren rekord u izdavačkoj delatnosti Francuske.

Za kupovinu tog postatentat broja (na čijoj je naslovnoj strani prorok Muhamed koji drži parolu "Ja sam Šarli", a iznad njega ispisane reči "Sve je oprošteno") pred kioske se stiže u rane jutarnje sate i dugo čeka u redu, a često se ne dočeka kupovina, list se rasproda, na šta sledi uputstvo: "Dođite sutra." Ponavlja se to jutrima.

Svih tih proteklih dana, prodavci štampe govore da su umorni, a kad smo jednom od njih rekli: "Pa dobro, ali se barem zaradi", dao je iznenađujući odgovor:

– Nikakve pare, nikakav, pa ni najminimalniji procenat od tih prodatih novina. Ništa! Svima nam je poručeno, dakle i naređeno, da je taj posao istovremeno naše učešće u solidarnosti i pomoći redakcije "Šarli ebdo". Identično naređenje su dobili i svi koji razvoze i isporučuju navedenu novinu. Znači, mi smo jedini koji svakodnevno iz svog džepa uplaćuju pomoć.

I dok traje zainteresovanost javnosti i potraga za satiričnim listom "Šarli ebdo", na drugim krajevima sveta, u muslimanskim zemljama, ogorčenost vernika dovodi do rušilačkih manifestacija, masovnih poziva na osvetu, broje se ubijeni i povređeni, bačena je i anatema na Francusku. U svemu tome stoji pitanje da li je sedam miliona odštampanih primeraka lista "Šarli ebdo", stvarno, reklama za slobodu izražavanja ili je jagma za novcem prevršila meru i osećaj za uvažavanje i poštovanje čoveka. Sigurno je da na tu temu mogu da govore i hiljade prodavaca novina u kioscima i trafikama, kao i oni koji im svako jutro dovoze "Šarli ebdo".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here