Trajkovsi bio mrtav kada je avion pao

0

Vreća puna dokaza: Advokat Ignat Pančevski

Nova istraga, koja je otvorena na zahtev makedonske vlade, trajala je dve godine, a prema neslužbenim informacijama, eksperti iz regiona i Nemačke su došli do zaključka da su svih osmoro ljudi, koji su bili u letelici, poginuli još pre pada aviona, od eksplozije, opekotina i gušenja. Jedna od dve osobe zadužena za bezbednost Trajkovskog je posle eksplozije izleteo iz aviona i umro padajući na tlo.

Ako su tačni ovi navodi, oni će donekle potvrditi sumnje zastupnika porodica poginulih, skopskog advokata Ignata Pančevskog da je na Trajkovskog bio izvršen atentat.

– Imam dokaze da je jedan od putnika više od pola sata s mobilnim telefonom razgovarao sa porodicom. Bile su mu slomljene obe noge, ali je bio živ. Imam dokaze, audio i video zapis kako je izvršen atentat. Postoji i satelitski video snimak. Avion Pančevskog je projektilom srušio vojni avion. Na snimku se vidi kako na mesto udesa dolazi mobilna vojna ekipa. Preživeli su bili ubijeni, a potom su tela prebačena i zapaljena napalmom – tvrdio je Pančevski.

 

Prva istraga

Boris Trajkovski

Prva istraga je pokazala da se avion Trajkovskog, u kome su pored njega poginulo šest članova delegacije i dva pilota, srušio zbog propusta prilikom sletanja na aerodrom u Mostaru, nepovoljnih meteoroloških uslova, guste magle i oblaka. Tužilaštvo tada nikoga nije optužilo jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

On je rekao da je lično video skoro sve dokaze o atentatu, a neke i sam poseduje. Ključni je satelitski snimak na kome se vidi da je vojni avion sa raketom oborio letelicu u kojoj se nalazio Trajkovski. Pančevski tvrdi da su strane tajne službe snimale ceo tok leta vladinog aviona kinger, a na bazi dokaza kojima raspolaže dodaje da je bilo jasno da je atentat pripreman duže vreme.

– Avion nije pao zbog greške pilota ili zbog magle, već je svesno doveden u liniju da bi se izvršio planirani atentat – tvrdi Pančevski.

Nacrt izveštaja vlastima u Skoplju predao je Omer Kulić, šef međunarodnog tima koji je ponovo istraživao razloge pada aviona Trajkovskog. Na potezu je tužilaštvo.

– Nadležni tužioci u BiH i Makedoniji biće detaljno informisani, a šta će dalje uraditi, njihova je stvar, mi u to ne smemo da se mešamo – rekao je Kulić.

Izveštaj će u narednih dana razmatrati Komisija za avionske nesreće u Skoplju, a krajem decembra će biti objavljena finalna verzija dokumenta.

– Mi ćemo se u dopuni izveštaja izjasniti o tome da li su određeni subjekti uključeni u nesreću prekršili standarde avijacije – izjavio je Sotir Kostov, predsednik makedonske komisije.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here