EPA-EFE
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp u sredu je branio svoju odluku da povuče američke trupe iz severoistočne Sirije, pozivajući se fokusiranjem na “širu sliku”, prenosi Fena.

“Odlazak na Bliski istok najgora je odluka ikada doneta u istoriji naše zemlje”, napisao je Tramp. On tvrdi da se “glupi beskonačni ratovi za nas privode kraju” i on “polagano i pažljivo” vraća američke vojnike kućama.
Odluka da napusti sirijske Kurde – koji su podržavali SAD u borbi protiv boraca Islamske Države – ranjive prema turskoj ofanzivi, naišla je, međutim, na osude nekih od najodanijih Trampovih saveznika u Republikanskoj stranci.

Turska veliki trgovinski partner

Tramp je juče ponovo branio odnos Vašingtona sa Turskom, nakon što se suočio sa kritikama demokrata i republikanaca zbog odluke da povuče američke vojnike sa severoistoka Sirije.

Odluka o povlačenju vojnika izazvala je bojazan da se time otvara put za napad Turske na snage koje predvode Kurdi.

Tramp je na Tviteru naveo da mnogo ljudi zaboravlja da je Turska veliki trgovinski partner SAD i da ta zemlja učestvuje u izradi vojnih aviona F-35. Američki predsednik je naglasio da je Turska važna članica NATO-a.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime