EPA-EFE
Donald Tramp

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru Edvard Džozef ukazao je da se aktuelna američka administracija hvali da je predsednik Donald Tramp “preokrenuo scenario” na Balkanu, ali i ocenio da je to “preokret u negativnom smeru”.

Džozef je u autorskom članku za prištinsku Kohu naveo da “šest uglavnom mirnih zemalja – Srbija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Severna Makedonija – sada doživljavaju opasne nivoe međuetničke toksičnosti, a sve to pod nadzorom Trampove administracije”.

Džozef kaže da je Trampovo preuveličavanje, i fokus njegove administracije isključivo na ekonomska pitanja, imalo štetne posledice.

– Sporazum o ekonomskoj normalizaciji ublažio je pritisak na nepopustljivu stranu, Beograd. Učestvujući u inicijativi Bele kuće, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je svoj imidž bez pritiska da učini značajne ustupke svom protivniku. Trampov specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel, više puta je naglasio da je Vašington usredsređen na ekonomske aranžmane i okrenuće se suštinskom pitanju uzajamnog priznavanja (koje Vučić želi da izbegne) – rekao je Džozef.

Prema njegovom mišljenju, dijalog između Srbije i Kosova, koji je usredsređen na trnovita politička pitanja, pod vodstvom EU, je očekivano posustao.

– Ovo je poseban problem za izolovano, nepriznato Kosovo, jer je pod pritiskom SAD odustalo od prava čak i da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama – što donosi nove optužbe između Beograda i Prištine . rekao je Džozef.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here